Published On: Sun, Oct 4th, 2015

Putin šalje 150.000 vojnika. Ide do kraja uništiti Islamsku državu


Iako su sve glasnija nagađanja da Rusija zračnim napadima na Siriju zapravo štiti svoje ekonomske interese, ruski dužnosnici takve tvrdnje oštro demantiraju.
Ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava poslati 150.000 vojnika u Siriju kako bi se borili protiv pripadnika Islamske države, javlja Express.co.uk.
Ova militantna skupina ima svoje uporište u Raqqu koju nadzire više od 5.000 ISIL-ovaca.
– Jasno je da je ovo postala utrka za Raqq. Rusija želi zauzeti zapadni dio te zemlje, uključujući Raqq kao i sva izvorišta nafte i plina oko Palmire – izjavio je neimenovani izvor.
Ova najava dolazi samo dan nakon što su Rusi bombardirali devet ISIL-ovih zapovjednih centara, te potencijalno ubili više pripadnika terorističke skupine.
Rusija pak negira da zračnim napadima na islamiste u Siriji želi ostvariti svoje gospodarske interese. Ruski premijer Dmitrij Medvedev nazvao je teorijom zavjere tvrdnje da Rusija svojim djelovanjem štiti tržište za prodaju oružja, te da se bori protiv nastojanja Katara da plinovod te države stigne do Sredozmenog mora i zamijeni opskrbu Europe ruskim plinom.
Kako zračni napadi Rusije na Siriju postaju sve žešći, mnogi pripadnici Islamske dražve počeli su bježati iz kalifata u želji da spase goli život.
Sve je više bombardiranih ISIL-ovih uporišta, a područja pod kontrolom ove grupe sve je manje. ISIL-ovci su stjerani u kut, a jedini uslovt za opstanak je zauzimanje novih teritorija što je, dok ih nadlijeću ruski bombarderi, praktički nemoguće, piše Sputnik News.
Kako bi oživjela svoju ekonomiju, Islamska država bi trebala zauzeti luke Tartus i Latakiju, dva najbogatija grada na obali Sredozemnog mora, ali sada je za to kasno. Ruski bomabrderi već imaju svoje baze u ovim gradovima.