Published On: Pet, lip 17th, 2016

Putin: SAD je jedina svjetska supersila

RUSKI predsjednik Vladimir Putin rekao je kako shvaća da je SAD vjerojatno jedina svjetska supersila te da je spreman surađivati s pobjednikom američkih predsjedničkih izbora tko god on bude, ali i istaknuo da ne želi da mu Amerikanci govore kako da živi.

Putin je ponovio kritike američke uloge u Ukrajini, ocijenivši da je Washington u zabludi, kao i američkih nastojanja da spriječe Rusiju da popravi odnose s EU-om.

“Amerika je velika sila – danas vjerojatno jedina supersila. To prihvaćamo”, rekao je Putin na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu. “Želimo i spremni smo surađivati sa SAD-om.”

Na pitanje o Donaldu Trumpu, Putin je nastojao ublažiti svoje ranije pozitivne komentare o republikanskom kandidatu za američkog predsjednika, kazavši da su pogrešno protumačeni.

Putin je u prosincu za Trumpa rekao da je “jako osebujan”, “jako talentiran” i “apsolutni lider u predsjedničkoj utrci.”

Trump je također imao dobre riječi za Putina.

No u petak Putin je rekao da je Trumpa opisao samo “osebujnim”.

Pozdravio je njegovu želju da obnovi odnose između dviju zemalja. “Što je u tome loše?”

Naglasio je isto tako svoje “srdačne odnose” s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom, čija se supruga Hillary natječe za Bijelu kuću.

Kazao je da je zahvalan na njegovoj pozornosti i poštovanju prema Rusiji i njemu osobno.

Govorio i o Brexitu

Putin je rekao da njegova zemlja želi razgovarati sa snažnom Europom a poštivat će britanski izbor oko budućnosti njihove zemlje u EU-u koja će biti izražena na referendumu 23. lipnja.

Upitan o Brexitu, Putin je rekao da ima svoje osobno mišljenje o tom pitanju ali da ga neće iznositi javno.

Putin je ranije na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu govorio o odnosima s Europskom unijom, rekavši da je Rusija spremna poboljšati odnose, ali svojim izjavama nije dao nadu da bi se međusobne sankcije ubrzo mogle ublažiti.

Govoreći na dan kad je EU odlučila produljiti sankcije Rusiji nametnute zbog aneksije Krima 2014,. Putin je umanjio njihov utjecaj i opisao čvrstu sliku ruskog gospodarstva koje se oporavlja unatoč niskim cijenama nafte.

Ali dao je malo nade da bi Rusija ili EU mogle ublažiti sankcije.

“Spremni smo susresti se s našim europskim partnerima na pola puta”, rekao je Putin.

Unatoč napetostima oko Ukrajine postoje znakovi zatopljenja odnosa, a jedan od njih je i nazočnost predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera na Forumu u Sankt Peterburgu.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>