Published On: Ned, stu 3rd, 2019

Putin proglasio rat propagandi narkotika svih vrsta u Rusiji koja će se smatrati kaznenim djelom

Promicanje droga putem interneta i poticanje ljudi na uzimanje zabranjenih tvari postat će u Rusiji kazneno djelo, prema novim izmjenama zakona koje je naredio predsjednik Vladimir Putin.

Amandmani također obuhvaćaju sintetičke kanabinoide koji mijenjaju raspoloženje, poput Spice. Ruski nadzornik potrošača, Rospotrebnadzor, ranije je rekao kako su te tvari uzrokovale preko 110 smrtnih slučajeva u zemlji između 2016. i 2018. godine.

Putin je podržao predloženi zakon kojim bi se zabranilo objavljivanje podataka o načinima proizvodnje i distribucije psihoaktivnih tvari na internetu. Također je naložio Ministarstvu unutarnjih poslova da poveća broj policajaca uključenih u borbu protiv ilegalne trgovine drogom, kako na internetu tako i izvan nje.

Zastupnici su podržali predsjednikovu inicijativu, a Pavel Krasheninnikov iz vladajuće Partije ujedinjene Rusije, rekao je kako su se postojeće kazne za internetsku propagandu droga pokazale “neučinkovitima”. Ozbiljnije kazne bile bi “mnogo korisnije sredstvo u borbi protiv ove kuge”, dodao je.

Internet je “najbrži i najsigurniji instrument narko-mafije”, rekao je Aleksej Sviridov, šef pokreta “Snažna Rusija”, koji je ranije razgovarao s Putinom o narkoticima.

“Cyber policija trebala bi biti stvorena kako bi suzbila prodaju tvari putem društvenih medija i messengera”, rekao je, dodavši kako policijski službenici moraju smisliti nove načine za rješavanje problema, jer kriminalci neprestano usavršavaju svoja sredstva za distribuciju.

Statistički podaci pokazuju kako nema smanjenja broja kriminala povezanih s drogom, već samo rast.

Prošle godine u Svjetskom izvješću UN-ovog Ureda za droge i kriminal navodi se kako je Rusija zauzela 15. mjesto na popisu zemalja s najvećim brojem smrtnih slučajeva od droga. Omjer smrtnosti u zemlji iznosio je 58,1 čovjek na milijun ljudi, s gotovo 5.800 stvarnih smrti od droga, prenos logično.com

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare