Published On: Sri, stu 24th, 2021

Putin pozvao Vučića u Moskvu…

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić nije u srijedu otkrio detalje razgovora s izaslanikom EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslavom Lajčakom, vođenog dan ranije u Beogradu, najavivši da će o regionalnim pitanjima razgovarati u četvrtak u Sočiju i s ruskim šefom države.

Istaknuvši da Srbija traži razgovore s Kosovom “na svim razinama i o svim temama”, Vučić je na jednoipolsatnoj tiskovnoj konferenciji rekao da je jučerašnji razgovor s Lajčakom u Beogradu bio “korektan i normalan”, ali je naglasio da “ne bi htio iznositi detalje”.

Iz Bruxellesa je danas najavljeno da će Lajčak u četvrtak posjetiti Prištinu i prenijeti očekivanja EU, počevši od primjene do sada postignutih sporazuma do “odgovornog ponašanja”.

Lajčak će čelnike u Prištini upoznati s “porukama ministra EU 27 i kako bi se napredovalo u pripremi sljedećeg sastanka na visokoj razini, za koji se nadamo da će biti održan do kraja godine”, izjavio je glasnogovornik EU Peter Stano agenciji Tanjug.

Kosovo će, također, biti jedna od tema razgovora srpskog predsjednika s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u četvrtak u Sočiju.

“Imamo četiri stvari koje moramo riješiti”

Vučić je danas otputovao u Rusiju, a uoči susreta s Putinom novinarima je rekao kako će ruskog šefa države obavijestiti o dosadašnjim razgovorima u pogledu Kosova te o regionalnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

“Pretpostavljam da ćemo razgovarati o situaciji u regiji, o našem viđenju situacije. Ja se uvijek čuvam da ne govorim i da se na izravan način ne miješam u unutarnje stvari drugih država”, rekao je Vučić.

Jedna od najvažnijih tema s ruskim šefom države bit će, međutim, i energetska kriza jer Srbija nastoji osigurati nastavak povoljnog aranžmana za isporuku plina, koji sada plaća 270 dolara za 1000 kubičnih metara, dok je cijena na burzi u srijedu ujutro bila 1064 dolara.

“Imamo četiri stvari koje trebamo riješiti s Putinom, a na prvom mjestu je cijena. Drugo je trajanje ugovora. Moramo osigurati količine plina više od tri milijarde (kubičnih metara), ali moramo imati i fleksibilnost, jer u međuvremenu moramo graditi skladišta”, rekao je Vučić najavljujući sutrašnji susret s Putinom.

Vučić je danas kazao da su rezerve plina u Srbiji “pale na 128 milijuna kubičnih metara” te da od opskrbe plinom ovisi i cijena struje, koja je sada, zbog povoljnih cjenovnih aranžmana pri dugoročno ugovorenoj isporuci plina, znatno jeftinija u Srbiji “nego u cijeloj Europi”.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare