Putin odustao od “denacifikacije” i “demilitarizacije”, Ukrajini će dopustiti pristup EU?

Rusija i Ukrajina sutra u Turskoj nastavljaju pregovore, a novinar Financial Timesa iznosi neke od točaka kojih bi se strane trebale dotaknuti. Prema navodima FT-a, Rusija više neće ustrajati na “denacifikaciji” Ukrajine te će dati zeleno svjetlo za njezin pristup Europskoj uniji – pod uvjetom da odustane od članstva u NATO-u.

Novi nacrt sporazuma ne sadrži često spominjane “denacifikaciju” i “demilitarizaciju”, kao ni “zaštitu ruskog jezika”, navode anonimni izvori FT-a.

“Turska je među zemljama koje bi Kijevu mogle ponuditi sigurnosna jamstva u sklopu bilo kakvog dogovora s Rusijom o završetku rata u Ukrajini. Turska je među onim zemljama koje bi mogle postati jamci naše sigurnosti u budućnosti”, rekao je danas viši ukrajinski dužnosnik Igor Žovkva.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin dogovorili su se u jučerašnjem telefonskom razgovoru da se pregovori održe u Istanbulu, a Ankara se nada da će se postići prekid vatre.

Erdoganov glasnogovornik: Zahtjevi Rusije oko Krima i Donbasa nisu realni

Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin rekao je za CNN da su zahtjevi Rusije da se priznaju njena aneksija Krima i neovisnost regije Donbas “vrlo maksimalistički” i “nisu realni”.

“Ovo su crvene linije za Ukrajince na Krimu i Donbasu, i to s pravom, jer se odnose izravno na teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Nismo priznali aneksiju Krima kao ni ostatak svijeta, čak ni Kina nije priznala aneksiju Krima… Rusi bi zaista trebali smisliti neke druge ideje”, rekao je Kalin./HMS/