Published On: Uto, lis 20th, 2015

Putin objavio alarmantnu informaciju – ‘Teroristi se šire’

“Uspostavljeni u svojim uporištima u Siriji i ostalim bliskoistočnim zemljama, teroristi su izgradili planove da se prošire i destabiliziraju cijelu regiju”, rekao je Vladimir Putin visokim dužnosnicima.

Najmanje su tri Rusa koja se bore na strani sirijske vojske poginula a nekoliko ih je ranjeno u granatiranju njihova položaja u ponedjeljak kasno navečer u priobalnoj pokrajini Latakiji, rekao je u utorak provladin vojni izvor.

Ako se ova informacija potvrdi, ove će biti prve ruske žrtve u Siriji otkako je Moskva 30. rujna počela zračne udare kao potporu predsjedniku Bašaru al Asadu.

Rami Abdulrahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava, nevladine organizacije koja prati sukob, rekao je za Reuters da su njegovi izvori na tom području potvrdili pogibiju Rusa, ali nemaju brojčane podatke. Rekao je da najvjerojatnije nije riječ o ruskoj regularnoj vojsci, nego o dragovoljcima.

Provladin izvor dobro obaviješten o vojnim događajima u Siriji rekao je da je barem 20 Rusa bilo na položaju blizu Nabi Junisa kada je pala granata.

“Postoji 90 posto vjerojatnosti da su granatu ispalili militanti”, izjavio je za Reuters, smjerajući na pobunjeničke skupine s kojima se na tom području bori sirijska vojska uz pomoć libanonskog Hezbolaha i iranskih boraca.

Kremlj je poručio da se ruski vojnici ne bore u Siriji, ali da su ondje ruski instruktori i savjetnici koji surađuju sa sirijskom vojskom te snage koje čuvaju ruske baze na zapadu Sirije. Usto je rekao da ne poduzima nikakve korake radi novačenja i raspoređivanja dragovoljaca.

Turska prihvaća 6-mjesečno prijelazno razdoblje za Asada

Turska je spremna prihvatiti političku tranziciju u Siriji u kojoj bi predsjednik Bašar al-Asad ostao simbolično na vlasti šest mjeseci prije povlačenja s državničke funkcije i o tom planu raspravlja sa zapadnim saveznicima, potvrdila su u utorak dva visoka turska dužnosnika.

Turska, članica NATO-a, već dugo vremena je jedan od najžešćih kritičara Asada, ustrajna u tvrdnji da je u Siriji nemoguće postići trajni mir bez njegovog uklanjanja s vlasti.

“Rad na planu za odlazak Asada je u tijeku (…) može ostati šest mjeseci i to prihvaćamo jer će postojati jamstvo za njegov odlazak”, rekao je jedan od vladinih dužnosnika Reutersu.

Dužnosnik koji je želio ostati neimenovan dodao je da je u suglasju sa SAD-om i drugim saveznicima postignut određeni napredak po tom pitanju, ali da još nema konsenzusa o tome kada bi počelo to šestomjesečno prijelazno razdoblje.

“No, mislimo da nećemo dugo čekati”, rekao je dužnosnik. Po njegovim riječima, SAD će taj prijedlog predočiti Rusiji koja je prije tri tjedna pokrenula zračne udare na sve Asadove protivnike, a ne samo na Islamsku državu.

Europska unija ni po tom pitanju ne može iznjedriti zajedničko stajalište. I dok Francuska želi da se Asada makne s vlasti što prije, Njemačka bi ga, prije odstupanja s vlasti, uključila u prijelaznu fazu. (Hina)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare