Published On: Čet, kol 1st, 2019

Putin naredio vojsci da pomogne u gašenju požara u Sibiru

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin zapovijedio je vojsci da pomogne vatrogascima u borbi protiv požara u Sibiru ali aktivisti za zaštitu okoliša drže da taj potez neće dovoljno brzo donijeti rezultate.

Požari su se proširili na oko 3 milijuna hektara šuma što je područje veličine Belgije, navodi Savezna agencija za šumarstvo koja sugerira nekim područjima da proglase izvanredno stanje.


Ekološki aktivisti drže da su ti požari ekološka katastrofa a peticiju pokrenutu u sibirskom gradu Tomsk potpisalo je 824.000 osoba koje zahtijevaju od vlasti odlučnije mjere, prenosi Hina.

Kremlj je u srijedu naveo da je predsjednik Putin informiran o stanju i da je naredio ministarstvu obrane da pomogne u gašenju požara i da vatrogasna jedinica do daljnjega ostane stacionirana u području Irkutska, jednom od zahvaćenih područja.

Po nalogu Kremlja je ministarstvo obrane poslalo 10 zrakoplova Iljušin i 10 transportnih helikoptera s vatrogasnom opremom u sibirsku regiju Krasnojarsk, izvijestila je novinska agencija RIA.

U srijedu je Savezna agencija za šumarstvo navela da vatrogasci gase šumske požare na 107.000 hektara u području Irkutska.
Aktivist Greenpeacea Grigorij Kuksin je za moskovski radio Echo je ocijenio da uključivanje vojske u borbu protiv šumskih požara neće dati rezultate te da taj potez dolazi “prilično kasno”.

Kuksin drži da je to neučinkovita mjera jer “vojnici ne znaju gasiti požare” te da je požare “najbolje gasiti u ranim fazama kada je to još moguće

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare