Published On: Pon, lis 26th, 2020

Putin kaže da je američko prisustvo u Afganistanu korisno za interese Moskve, poništava tvrdnje o „ruskom potplaćivanju talibana“

Moskva već dugo podržava prisutnost američkih trupa u Afganistanu, jer vjeruje da ono doprinosi stabilnosti regiona i na kraju pomaže ruskim nacionalnim interesima, rekao je u nedelju predsjednik Vladimir Putin.

„Ponovit ću još jednom: nemamo potrebu da se borimo protiv američkog prisustva u Avganistanu“, rekao je Putin u intervjuu emitovanom na TV kanalu Rosiya-1.

Predsjednik je odgovarao na novinarsko pitanje o tvrdnjama u američkim medijima, gdje koristeći anonimne izvore, insistiraju da je Rusija platila talibanskim militantima da ubijaju američke vojnike. Intervju je snimljen za emisiju pod nazivom „Moskva, Kremlj, Putin“.

New York Times je prvobitno objavio tvrdnju o ‘nagradama’ – da bi na kraju priznao da nema dokaza kojim potkrepljuju svoje optužbe. Pentagon je više puta rekao da nije našao dokaz za takvu praksu, već je rekao da planira „doći do dna priče“.

Međutim, nedostatak dokaza nije spriječio neke američke političare, uključujući predsjedničkog kandidata Demokratske stranke Joea Bidena, da ponovo potvrde navode. Ponovo ih je iznio tokom svoje posljednje debate sa predsjednikom Donaldom Trumpom u četvrtak uveče.

Bilo je „čudno“ slušati takve tvrdnje, rekao je Putin, s obzirom na to da bi nanošenje štete američkim trupama u Afganistanu, na kraju, naškodilo  interesima Rusije.

„Od samog početka podržavamo prisustvo SAD u Afganistanu. Podržali smo odgovarajuću rezoluciju Vijeća sigurnosti UN.“

„Prisustnost SAD u Afganistanu i dalje doprinosi stabilnosti u toj zemlji“, rekao je predsjednik, dodajući da se, u tom smislu, ne kosi sa ruskim prioritetima. Suprotno tome, povlačenje američkog osoblja moglo bi dovesti do „mnogih rizika“, čak i ako bi stvorilo uslove za unutar-afganistansko pomirenje, smatrao je on.

Američko povlačenje također bi vjerovatno značilo da će Rusija morati snositi neke dodatne troškove da bi održala stabilnost u regionu, rekao je predsjednik.

Putin je također pozdravio stalnu rusko-američku saradnju na polju obavještajnih podataka i sigurnosti, koja se nastavlja uprkos krizi u političkim odnosima.

Informacije koje su dali Amerikanci više puta su pomogle ruskim službama sigurnosti da spriječe terorističke napade na domaćem tlu, rekao je Putin.

Američke akcije u Afganistanu vidimo kao antiterorističke napore.

Moskva je takođe dijelila obavještajne podatke o terorizmu koji bi mogli biti zanimljivi Washingtonu, a na druge načine je pomagala svoja nastojanja. U jednom slučaju koji je opisao Putin, Rusija je pomogla Sjedinjenim Državama da vrate američkog državljanina uhićenog u Siriji zbog optužbi za špijunažu. Ova osoba je prebačena u Moskvu i predata američkim zvaničnicima, rekao je predsjednik.

„Ova saradnja, koja je od obostrane koristi, mogla bi biti još bolja, ali mi smo i dalje zadovoljni njom takvom kakva jeste“, rekao je Putin, odbacujući optužbe protiv Moskve kao „apsolutno neutemeljene“.