Published On: Sri, ruj 9th, 2015

Putin je već poslao tisuću vojnika u Siriju, ali ne može ništa promijeniti bez SAD-a

Rusija i Vladimir Putin više ne čekaju. U Kremlju su svjesni da teško mogu podnijeti svrgavanje režima Bašara al-Asada. Interesna sfera Moskve u Siriji ruske su pomorske baze, zatim mogućnost razmještaja antiraketnog štita kao starteški odgovor na onaj američki u Turskoj i u Izraelu. I konačno, Rusije drži da je njihov sigurnosni interes funkcioniranje sirijsko-iranskog pakta.

No, Rusi ne srljaju. Prije nekoliko tjedana formirana je rusko-sirijska vojna komisija. Ona je označila početak logističke operacije opskrbe oružjem, razmjenu obavještajnih podataka i slanje vojnih savjetnika u Siriju.

Latakija, glavno središte

Iz više ruskih nezavisnih vojnih portala može se zaključiti da je na aerodromu u sirijskom gradu Lattakiji uspostavljen centar za prihvat i smještaj ruskih vojnika. Ruski blogeri i vojni komentatori procjenjuju da se u Lattakiji smješteno preko tisuću vojnika  i vojnih savjetnika.
Ruski padobranci iz nekoliko desantno-zračnih divizija stigli su u u mornaričku bazu Tartus. Ruski vojni instruktori došli su u gradove Homs, Jableh i Slunfeh.

Moskva gradi nove bazu

Također na jednom ruskom vojnom portalu pojavio se i podatak kako Rusija gradi novu vojnu bazau spomenutomu obalnom gradu Jablahu 25 kilometara južno od Damaska.
Putinovi vojnici nalaze se i u zračnoj bazi Mazeh blizu Damaska. Uglavnom, svi pridošli vojnici pripadnici su elitne 76. zračno-desantne divizije, 15. zračno-desantne divizije, kao i pripadnici specijalnih snaga Crnomorske flote pod čijim se zapovjedništvom luka Tartus nalazi.

Ruski sateliti i letjelice

Rusi, kako sada stoje stvari, samo obučavaju sirijske vojnike. Asadovoj vojsci na dispoziciji su i ruske satelitske snimke, kao i bespilotnih letjelica. Dva ruska drona za 3D snimanje terena, tipa orlan-10 i elenor-3SV, nedavno su oboreni zemaljskom vatrom džihadista.
Kako navodi ruska agencija Ria Novosti, Grčka je odobrila Moskvi da od 1. do 24. rujna koristi njezin zračni prostor za slanje „humanitarne pomoći“ u Siriju.

Ništa bez Amerikanca

Moskovska „Nezavisnaja gazeta“ javlja kako su dva protuzračna sustava S-300 isporučeni Damasku i da su cijelosti operativni, te maskirani i raspoređeni u zonama šiitskog stanovišta naklonjeni Asadu.
Međutim, u sirijskoj krizi, kako smatraju mnogi, Rusiji ipak nedostaje dovoljan diplomatski kapacitet. Mnogi se nadaju da će se budućnost Sirije definirati onda kada SAD napusti „soft“ pristup tom dijelu svijeta. Takav zaokret mogao bi uslijediti kada Barack Obama napusti Bijelu kuću sljedeće godine.
telegram.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare