Published On: Sri, ožu 16th, 2022

PUTIN JE NA KOLJENIMA I IZOLIRAN JE: Zašto Borell plaši BH građane mrtvom i dalekom Rusijom?

Mir u BiH postoji inače i 364 dana van izbornog dana. Nejasno nam je zašto se mir u BIH ucjenjuje Izbornim zakonom. A koji je uzrok svađe 364 dana u godini. Nije li stoga logično kazati: Živjet ćete u miru dok se ne dogovorite oko Izbornog zakona. A do tada upravu nad BIH preuzet će EU. Vidjeli bi onda kako se brzo svi dgovore.

Borrell je doputovao u Sarajevo na kraju svoje regionalne mini-turneje a u bazi vojnih snaga EU kod glavnog grada BiH sudjelovao je u ceremoniji kojom je označen dovršetak procesa jačanja vojnog kontingenta EUFOR-a.

“Nekad je potrebno pokazati snagu kako bi se osigurao mir”, kazao je Borrell u govoru koji je tom prigodom održao.

Snage EUFOR-a u BiH ojačane su s dodatnih 500 vojnika pa ih je sada na terenu ukupno 1100, sa zadaćom da pojačano nadziru stanje na terenu i odmah reagiraju u slučaju sigurnosnih ugroza.

Borrell je tijekom izjave novinarima kazao kako je pojačanje upućeno kao mjera opreza iako trenutačno ne postoji izravna prijetnja sigurnosti i miru u BiH. Pojasnio je kako Unija želi osigurati mogućnost reagiranja u slučaju izbijanja bilo kakve krizne situacije.

Odlučnost i predanost očuvanju mira, kako je istaknuo, danas su nužniji nego ikada u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu koja predstavlja sigurnosnu prijetnju bez presedana kojom je rat vraćen na europsko tlo.

U takvim okolnostima kada milijuni izbjeglica lutaju europskim kontinentom i dok se ukrajinske gradove razara a civile ubija svi moraju biti svjesni ogromnih posljedica i to će, kako je kazao, potaknuti EU na veća ulaganja u obranu ali i na osiguranje energetske neovisnosti i sigurnosti. Sve što se zbiva u Ukrajini, kako je istaknuo Borrell, može imati odraza i na stanje na zapadnom Balkanu.

“Želim poslati jasnu poruku onima koji misle pokušati destabilizirati Europu i zapadni Balkan: Operacija ‘Althea’ je tu kako bi to spriječila”, kazao je Borrell. Dodao je da će EU svakako zadržati tu misiju koliko god to bude potrebno s jasnim izvršnim mandatom očuvanja mira.

Pozvao je sve u BiH da rade zajedno umjesto da proizvode nove sukobe i blokiraju rad tijela vlasti jer je to preduvjet za provedbu reformi na temelju kojih ta zemlja može dobiti status kandidata za članstvo u EU, uključujući tu promjene izbornog zakona.

BiH je zahtjev za odobravanje kandidatskog statusa podnijela 2016. godine a Europska je komisija još u svibnju 2019. godine definirala 14 prioritetnih reformi koje je potrebno provesti kako bi to odobrila no vladajuće stranke od tada gotovo ništa nisu uradile kako bi se taj cilj dosegnuo.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

A sad je mrtva?
A do jucer vam je bila najveci oslonac.
Saveznika vam i pasjeg prkna.🤣🤣

Živjeli Putin, Orban i Dodik
Živjeli Putin, Orban i Dodik
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
2 mjeseci prije

dečko, ovo su Ti saveznici 🙁 – ne pljucka se po saveznicima 🙁 …