Published On: Sat, May 25th, 2013

Putin i Nikolić potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu

Predsjednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Tomislav Nikolić potpisali su u petak u Sočiju Deklaraciju o strateškom partnerstvu dviju zemalja kojom se definiraju ključna načela buduće suradnje Beograda i Moskve, izvijestili su iz Sočija beogradski elektronički mediji.

Deklaracija je potpisana nakon trećeg sastanka Nikolića i Putina za minulih godinu dana otkad je Tomislav Nikolić izabran za predsjednika Srbije. Deklaracija o strateškom partnerstvu predviđa da dvije zemlje iskoriste maksimalne mogućnosti na području ekonomije, trgovine, znanosti, tehnologije, obrazovanja i kulture.
Putin i Nikolić su na zajedničkoj konferenciji nakon potpisivanja deklaracije najavili nastavak rada na nizu zajedničkih projekata i ulaganja dviju zemalja, započetih poglavito u energetici. Šef ruske države izjavio je da će do kraja godine početi gradnja srpske trase plinovoda “Južni tok”, u kojoj Rusija sudjeluje ulaganjem 1,7 milijardi dolara, javljaju beogradski mediji.
Srbija i Rusija, inače, već surađuju u najvećoj srpskoj naftnoj tvrtki NIS u koju je Rusija uložila milijardu i pol eura. Putin je najavio spremnost ruske strane za ulaganje dodatnih milijardu i pol eura te podsjetio da je Rusija Srbiji već odobrila dva kredita – od 800 i 500 milijuna za prometnu i željezničku infrastrukturu.
Šef Kremlja istaknuo je i dobro poznato stajalište Rusije u vezi s rješavanjem problema Kosova. Podupiremo uzajamno prihvatljivo rješenje na bazi Rezolucije UN-a 1244 i, naravno, podupiremo srpske prijatelje koji vode pregovore s Prištinom uz posredstvo Bruxellesa, istaknuo je ruski predsjednik.
Srbijanski šef države Tomislav Nikolić ocijenio je potpisivanje deklaracije velikim danom za SrbijuSrbija i Rusija imaju višestoljetne prijateljske, raznovrsne i bogate odnose. Suradnja na području politike, ekonomije, kulture i znanosti iznimno je dobra, s konstantnom uzlaznom tendencijom, što potvrđuju i česti posjeti na visokoj razini, rekao je Nikolić, koji u Rusiji predvodi državno izaslanstvo u kojem su još potpredsjednik vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić, šef diplomacije Ivan Mrkić i ministar rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević.