Published On: Sri, srp 13th, 2016

Putin dao ultimatum Merkelovoj i Hollande: Spriječite eskalaciju konflikta na istoku Ukrajine

MOSKVA – Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je danas od njemačkog kancelara Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da iskoriste svoj utjecaj i spriječe svaku eskalaciju konflikta na istoku Ukrajine, priopćio je Kremlj.

Putin je u telefonskom razgovoru s dvoje čelnika rekao da je zabrinut za stanje osjetljivog primirja između ukrajinskih i lokalnih snaga na istoku Ukrajine, gdje sukobi traju od 2014. godine. “Putin je posebno ukazao na granatiranje naseljenih područja koje vrše ukrajinske snage u Donbas”, navodi se u priopćenju.

Sukobljene strane redovito se uzajamno optužuju za kršenje sporazuma o prekidu vatre. Merkel je rekla da želi vidjeti napredak u realizaciji sporazuma prije razmatranja ukidanja sankcija EU protiv Rusije zbog ukrajinske krize.

Troje čelnika razgovarali su io nedavnom summitu NATO-a u Varšavi, na kojem je procijenjena opasnost koju po Alijansu predstavlja Moskva, navodi Kremlj. Oni su se suglasili da je potrebno voditi konstruktivan dijalog o specifičnim mjerama radi jačanja povjerenja između Rusije i NATO-a.