Published On: Sri, lip 30th, 2021

Putin: Britanci su ulaskom u naš teritorij htjeli testirati naš vojni odgovor

Britanski razarač, za koji Moskva tvrdi da je ilegalno ušao u njeno teritorijalno more blizu Krima ranije ovoga mjeseca, učinio je to kako bi se detaljno testiralo na koji će način reagirati ruske snage, kazao je Putin.

Rusija tvrdi da je britanski razarač HMS Defender ušao u rusko teritorijalno more, no Velika Britanija i većina zemalja smatraju da je riječ o ukrajinskom teritoriju, pošto se incident dogodio blizu Rta Fiolent na poluotoku Krimu, koji je Rusija anektirala 2014.

London navodi da je razarač putovao međunarodno priznatim koridorom na putu iz Ukrajine prema Gruziji te negira da je došlo do sučeljavanja s ruskim snagama. Rusija pak tvrdi da su njene snage ispucale hice upozorenja prema HMS Defenderu.

“To je naravno bila provokacija”, kazao je Putin u srijedu.

“Bilo je jasno da je razarač ušao tražeći prvenstveno vojne ciljeve. Pokušavao je iskoristiti izviđački zrakoplov da bi otkrio kako će naše snage zaustaviti takve provokacije, da bi vidio što će se dogoditi na našoj strani, kako stvari funkcioniraju i gdje se što nalazi”, dodao je.

Ruski predsjednik vidi i političku komponentu incidenta koji se dogodio nedugo nakon susreta Putina s američkim predsjednik Bidenom u Ženevi.

“Sastanak u Ženevi se baš održao. Dakle, zašto je ta provokacija bila potrebna, koji je bio cilj? Kako bi se naglasilo da ti ljudi ne poštuju izbor Krimljana da se pridruže Ruskoj Federaciji”, kazao je.

Istovremeno je Putin umanjio ozbiljnost mogućih posljedica incidenta.

“Čak i da smo potopili britanski razarač blizu Krima, malo je vjerojatno da bi svijet bio na rubu Trećeg svjetskog rata”, istaknuo je Putin.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x