Published On: Čet, pro 14th, 2017

PUTIN: Bit ću neovisan predsjednički kandidat, oporba nema jakog protukandidata, samo viču

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će se na predsjedničkim izborima u ožujku natjecati kao nezavisni kandidat.

Putin je na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare rekao kako se nada da će ga poduprijeti više političkih stranaka. Ruski politički sustav mora biti kompetitivan, no oporba nema jakog protukandidata jer samo mnogo viču, a malo toga nude narodu, istaknuo je Putin.

Ruski lider zadržao je popularnost u zemlji posljednjih godina, unatoč ekonomskim teškoćama i rastućim napetostima sa Zapadom. Prema posljednjim anketama, Putina podupire 80 posto građana pa se na izborima očekuje njegova uvjerljiva pobjeda.

Govoreći o prioritetima u budućnosti, Putin je nabrojio infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, visoku tehnologiju, povećanje produktivnosti rada i plaća. Istaknuo je da zapadne sankcije zbog uloge Rusije u Ukrajini nisu jako utjecale na cijenu nafte, ali ipak jesu. Prevladali smo dva gospodarska šoka, oštar pad cijene energije i vanjska ograničenja ili tzv. sankcije, naglasio je Putin. Naše gospodarstvo počelo se sve više oslanjati na domaću potražnju, što je ključno za ekonomiju, dodao je.

Tradicionalna konferencija za novinare pred kraj godine poznata je po tome što zna trajati tri i više sati./HMS/