Published On: Sat, Aug 24th, 2013

PUTIN: Ako Ukrajina nastavi sa približavanjem Europi poduzet ćemo neke mjere

Rusija je upozorila Ukrajinu da će u slučaju potpisivanja ugovora o pridruživanju s EU postrožiti kontrolu ukrajinske robe na granici dvije zemlje

 Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Carinska unija, u koju ulaze Rusija, Kazahstan i Bjelorusija, razmišlja o donošenju “zaštitnih mjera” ako Ukrajina i Europska unija (EU) potpišu ugovor o priključenju, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA).

“Ako naši susjedi Ukrajinci krenu u liberalizaciju carinskog režima s EU-om, zemlje Carinske unije morat će razmisliti o zaštitnim mjerama”, kazao je Putin.

Istaknuo je da će u slučaju liberalizacije postojećeg carinskog režima između Europske unije i Ukrajine, na ukrajinsko tržište ući jeftiniji europski proizvodi, što će negativno djelovati na ukrajinske ali i na ruske proizvođače.

“Takva situacija bi naše proizvođače mogla dovesti u vrlo teško stanje”, rekao je Putin.

Inače, Rusija je prošle sedmice upozorila Ukrajinu da će u slučaju potpisivanja ugovora o pridruživanju s EU postrožiti kontrolu ukrajinske robe na granici dviju zemalja.

Poznato je da Rusija godinama pokušava uvjeriti Ukrajinu odustati od europskih ambicija i da se pridruži Carinskoj uniji u kojoj se trenutno nalaze Rusija, Kazahstan i Bjelorusija.

S druge strane, Ukrajina, bivša republika Sovjetskog Saveza, nada se da će u studenom potpisati ugovor o pridruživanju s Europskom unijom.

(Anadolija / av)