VEČERNJAKOV PEČAT: Sejdić i Finci dvoličnost godine!

Sejdić Dervo i Jakob Finci osobe su godine prema Večernjakovom pečatu. Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine je naziv sudskog predmeta koji je vođen pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, po tužbi Derve Sejdića i Jakoba Fincija koji su kao pripadnici nacionalnih manjina bili onemogućeni da budu birani u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Dom naroda Bosne i Hercegovine.
Večeras je u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” po 12. godinu održana manifestacija Izbora osobe godine “Večernjakov pečat”.
Na svečanoj dodjeli, pod pokrovitejstvom predsjednika Republike Hrvatske i predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović , Večernjakova pečata” nazočili su brojni politički, diplomatski, crkveni, kulturni i drugi dužnosnici iz BiH, Republike Hrvatske i susjednih zemalja.
Izbor Osobe godine “Večernjakov pečat” izravno je prenosio BHT 1 i BH radio 1. U prijenos ove manifestacije uključila se i hrvatska televizija HRT, te talijanska televizija SKY, koja prvi put ove godine ostvaruje suradnju s Večernjim listom u BiH.
U glazbenom dijelu programa nastupili su Ana Rucner, Jelena Rozga, Halid Bešlić, Enis Bešlagić, Prljavo kazalište, Ivan Mukilić, Dubrovački simfonijski orkestar i Akademski zbor Pro musica iz Mostara, a program su vodili Maja Miralem i Duško Ćurlić.
Dervo Sejdić i Jakob Finci tužili su Bosnu i Hercegovinu jer se kao predstavnici romskog odnosno židovskog naroda nemaju pravo kandidirati za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine.
Prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH, to pravo imaju samo pripadnici triju konstitutivnih naroda.
Europski sud za ljudska prava donio je u prosincu 2009. godine presudu u korist Sejdića i Fincija i naložio BiH da otkloni iz Ustava i Izbornog zakona diskriminirajuće odredbe.
Usklađivanje ustava BiH s presudom u slučaju Sejdić-Finci uvjet je za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a to se opet smatra nužnim kako bi BiH mogla podnijeti vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU-u.
BiH je jedina zemlja jugoistočne Europe, uz Kosovo, koja još nije podnijela zahtjev za članstvo.