PUSIĆ: Političke razlike ne treba gurati prema etničkim sukobima i razlikama

Hrvatska je iznimno zabrinuta zbog situacije u Makedoniji i podržava pronalaženje mirnog rješenja kako se političke razlike ne bi pretvorile u etničke, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

“Mi smo izrazito zabrinuti zbog situacije u Makedoniji. Mislimo da je to najosjetljivija točka u cijeloj regiji. Smatramo da je važno političke razlike ne gurati prema etničkim sukobima i etničkim razlikama jer na Balkanu jednom kada se političke razlike pretvore u etničke to uvijek ima nepredvidive, destabilizirajuće i potencijalno vrlo opasne posljedice”, izjavila je ministrica Pusić prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Iako prvotno to nije bilo na dnevnom redu, o stanju u Makedoniji razgovarat će se i na sastanku Vijeća za vanjske poslove.

“Što se Hrvatske tiče, mi apsolutno podržavamo pronalaženje mirnog rješenja u Makedoniji, sankcioniranje svih koji su odgovorni za bilo kakav terorizam, ali i vraćanje rasprave u političke okvire sa sadašnjeg, gotovo ruba sukoba”, rekla je hrvatska ministrica.