Pupovac: Srpska manjina nije tu da odlučuje o tome kako će se proslavljati Oluja

Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac kazao je večeras (ponedjeljak) da je teza kako nečiji nedolazak na proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Knin ne doprinosi normalizaciji običan nesporazum, dok nečiji dolazak sam po sebi ne može doprinijeti pomirenju i normalizaciji.

“Nečiji dolazak ne dopridonosi ni pomirenju ni normalizaciji niti iskoraku”, kazao je Pupovac gostujući večeras u Dnevniku 3 HTV-a, napomenuvši kako je obrnuta teza, da onaj koji radi na normalizaciji, zbog toga što nije došao na, kako tvrdi, “jedan nedovoljno pripremljeni događaj”, ne doprinosi normalizaciji, zapravo priličan nesporazum.

U Knin, ističe, nije bio osobno pozvan, a na novinarsko pitanje koja bi ga forma poziva zadovoljila, Pupovac je napomenuo kako je uobičajeno dobiti službeni poziv, ili neslužben, ali koji stvara dovoljno pretpostavki da institucija srpske zajednice i Srpsko narodno vijeće te SDSS na temelju njega donesu odluku o tako značajnoj ponudi. “Da je tako nečeg bilo, možda bi sve izgledalo drugačije. Ovako, nije bilo”, kazao je.

Srpska manjina nije tu da odlučuje o tome kako će se proslavljati Oluja, napomenuo je dalje, a pravo je pitanje da li je Knin prvo mjesto od kojega treba krenuti. “Mi mislimo da je Vukovar prvo mjesto u kojemu bismo se trebali naći zajedno”, rekao je. To je već predloženo predsjedniku Josipoviću, na tome se radi s ministrom Matićem i s vladom, rekao je dodavši kako se nada da će se steći uvjeti da se to ostvari u studenome.

Odgovarajući na pitanje o nazočnosti predsjednika Srpskog demokratskog foruma Veljka Džakule u Kninu i navoda u medijima da je on prvi došao u Knin, Pupovac je kazao kako on nije prvi došao u Knin.

“To je falsifikat i stvar medijske kampanje. Na to pitanje trebao bi odgovoriti onaj tko je odlučio da od nekoga tko nema politički legitimitet među Srbima, koga ne podržava niti jedna srpska organizacija i tko nema moralnog autoriteta među Srbima u Hrvatskoj, bude proglašen kao povijesni akter u stvari koja je od ogromne važnosti za Hrvate i Srbe i za odnose između Hrvatske i Srbije”, istaknuo je Pupovac.

Na pitanje smatra li da gubi inicijativu kao vođa hrvatskih Srba budući da ga novoizabrani srbijanski predsjednik Nikolić nije pozvao na inauguraciju ustvrdio je kako se s Nikolićem nije dosad imao priliku susresti, niti je bio među onima koji su podržavali njegovu političku stranku niti kandidatutru.

Hina