Published On: Uto, kol 29th, 2017

PUPOVAC: Do studenog ili uklanjanje natpisa “Za dom spremni”, ili koalicija puca

Naći ćemo zakonit način za zamjenu ploče, izjavio je premijer Andrej Plenković za Jutarnji list upitan o sudbini spomen ploče poginulim pripadnicima HOS-a  u Jasenovcu. Ploča je sporna zbog grba Udruge branitelja HOS-a u kojem se nalazi sporni pozdrav “Za dom spremni”, prenosi Jutarnji list.  

Plenković nije rekao kada će sporna ploča biti uklonjena, ali je nedvosmisleno kazao da će se ona zamijeniti i da će Vlada to učiniti tako da ne bude nikakve dvojbe u zakonitost tog poteza, piše Jutarnji. Navodno će ministar uprave Lovro Kuščević u vezi sa spornom pločom već danas ići na konzultacije u Vladu.

Najduži vremenski okvir u kom će Samostalna demokratska srpska stranka /SDSS/ zatražiti uklanjanje table sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni” u Jasenovcu je studeni, inače koalicija puca, poručio je lider te stranke Milorad Pupovac.

On je najavio da će ovih dana o tome razgovarati s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predstavnicima drugih strana koje čine vladajuću koaliciju u Hrvatskoj.

“Uklanjanje table i donošenje zakona kojim će se regulirati zabrana isticanja takvih simbola na području Hrvatske nulta je pozicija SDSS kada je riječ o koaliciji”, izjavio je Pupovac za beogradske “Večernje novosti”.

Prema njegovim riječima, zbog nedovoljno raščišćenog pitanja odnosa prema Srbima u Hrvatskoj i neprestanog toleriranja antisrpskih poruka i kampanja nije teško obnoviti atmosferu koja je nekada vladala.

“To je izrazita opasnost za demokraciju u Hrvatskoj, ali i za političku stabilnost”, zaključio je Pupovac./HMS/