Published On: Uto, ožu 30th, 2021

Puni Mjesec pomogao je u pomicanju golemog broda u Sueskom kanalu, evo kako

U uspješnom pomicanju golemog broda, koji je gotovo tjedan dana blokirao Sueski kanal, ulogu je igrala i sreća, piše CNN.

Nedjeljni puni Mjesec doveo je do velike plime u ponedjeljak – oko 46 centimetara veće od normalne, što je olakšalo postupak izravnavanja i pomicanja broda, tvrdi NASA.

Iako se puni Mjesec u godini događa 12 do 13 puta, samo šest do osam slučajeva punog Mjeseca povezano je s plimom dovoljno velikom da učini ono što se dogodilo u ponedjeljak – jer je Mjesec najbliži Zemlji upravo za vrijeme tih šest do osam slučajeva punog Mjeseca, rekao je CNN-ov meteorolog Judson Jones.

“Nije neuobičajeno da ove plime i oseke budu veće od ostalih tijekom godine kada je Mjesec dalje od Zemlje”, rekao je Jones. “Nema sumnje da su ove plime i oseke itekako utjecale na pomicanje golemog broda”, dodao je.

Tih šest do osam slučajeva punog Mjeseca nazivaju se Supermjesecima, jer se na nebu čine većim i svjetlijim. Ožujački Supermjesec bio je prvi ove godine.

Podsjetimo, promet Sueskim kanalom nastavljen je u ponedjeljak nakon što su tegljači proveli nekoliko sati radeći na oslobađanju broda Ever Given. Stotine brodova koje su bile zarobljene u kanalu nastavile su ploviti.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>