Published On: Sub, velj 16th, 2013

Puljić od Moona traži strategiju opstanka Hrvata u BiH

Kardinal Vinko Puljić primio je jučer u Sarajevu veleposlanika SAD-a u BiH Patricka S. Moona prilikom čega je razgovarano o stanju katolika u BiH, javila je danas KTA.
Na susretu su sudjelovali: prvi pomoćnik američkog veleposlanika g. Steven Gillen, koji je zadužen za ljudska prava i vjerske slobode, osobni tajnik kardinala Puljića don Davor Topić te generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević.
Kardinal Puljić spomenuo je poteškoće s kojima se katolici susreću na osobit način u Republici Srpskoj (RS), ali i u nekim dijelovima Federacije BiH ističući kako je riječ o pitanju ostvarenja ljudskih prava što je povezano i s opstankom katolika odnosno Hrvata u BiH.
Podsjetio je da su sve dosadašnje promjene Daytonskoga sporazuma išle na štetu hrvatskog naroda koji je najmalobrojniji. Spomenuo je i neke konkretne poteškoće na području Vrhbosanske nadbiskupije s kojima se Crkva susreće u nastojanju da ostvari svoja prava. Zapitao je veleposlanika Moona, hoće li Veleposlanstvo odnosno Vlada SAD-a kao demokratske države stati i u obranu prava hrvatskog naroda u BiH te imaju li strategiju opstanka Hrvata u BiH kao jednakopravnog naroda?
Veleposlanik Moon je kazao kako se nedavno susreo i s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom te razgovarao o zajedničkom nastojanju povratka Hrvata posebno u sjeverni dio BiH. Istaknuo je da demokracija ovisi od povjerenja građana u pravosudni sektor odnosno ostvarenje građanskih prava ističući da se na tom planu dosta napredovalo te da američko Veleposlanstvo nastoji pomoći u tome.
Veleposlanik Moon je, između ostalog, pohvalio rad Međureligijskog vijeća BiH ističući kako se nada da će Vijeće još više iskoristiti svoje mogućnosti nakon što su njegovi članovi postali episkop zahumsko-hercegovački gospodin Grigorije i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović. Kazao je kako su vjerski poglavari u zajedničkom nastupu daleko moćniji u nastojanju da ostvare jednaka prava za članove svojih zajednica u dijelovima BiH u kojima su manje brojni.
Kardinal Puljić je istaknuo svoju trajnu spremnost za očuvanje dobrih međureligijskih odnosa bez uvlačenja u politička događanja.
Veleposlanik Moon je naglasio da SAD veliku nadu polaže u mlade ljude kada je riječ o obrazovanju budućih političara te kazao da su na tom planu pokrenuli brojne projekte. Ponovio je opredijeljenost SAD da Bosna i Hercegovina bude cjelovito integrirana u Europu kao multietnička, multireligijska i multikulturna zemlja.
(Dnevnik.ba)