Published On: Thu, Oct 31st, 2013

Puljić: Očekujem da će Hrvatska lobirati za BiH

– Mi sada nekako očekujemo da Hrvatska u Europi bude ta koja će lobirati da i BiH nađe svoje mjesto u Europi i da se ostvarimo kao jedna normalna država u kojoj će vladati jednaka prava, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko okončao je posjet BiH, a u Sarajevu je zaključni susret imao s nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.

– To nam omogućuje da u kontaktu s predstavnicima zemalja članica Europske unije zastupamo ono što govore političari i institucije u BiH, uključujući tu naravno i Katoličku crkvu, rekao je Leko. Izražavajući zadovoljstvo susretom s predsjednikom Hrvatskog sabora, kardinal Puljić je istaknuo kako su i Leko i svi drugi članovi saborskog izaslanstva pokazali iskren interes za stanje u BiH.

– Mi sada nekako očekujemo da Hrvatska u Europi bude ta koja će lobirati da i BiH nađe svoje mjesto u Europi i da se ostvarimo kao jedna normalna država u kojoj će vladati jednaka prava, kazao je vrhbosanski nadbiskup. Leko je jučer boravio u Varešu, Žepču i Usori.

Pomoć svim ciljevima BiH

– Nakon razgovora u Sarajevu, Varešu i Žepču mogao bih kazati: ‘Upoznaj BiH da bi je razumio, a dođi u Žepče da bi vjerovao u BiH’, kazao je Leko.

– Hrvatska će kao svoj životni interes, a to je deklarirala i do sada, pomagati sve ciljeve koje je postavila BiH, bilo da su to politički ciljevi, poput ulaska u Europsku uniju i NATO, bilo da su to ekonomski ciljevi ili projekti kao što su koridor Vc, ili Jadransko-jonska autocesta, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora. Načelnik Žepča Mato Zovko zahvalio je Leki na svekolikoj potpori Hrvatske istaknuvši kako njegovu općinu sada muče prije svega gospodarski problemi. – Sve političke probleme koje smo imali Žepče je davno riješilo i današnje Žepče je multietnička sredina kakvu ćete vrlo rijetko naći, kazao je Zovko. Problem je nezaposlenost.

– Sada imamo jednu tešku zadaću, a to je borba protiv nezaposlenosti, odnosno odvraćanja našeg naroda da napušta ovaj kraj, istaknuo je žepački načelnik. Saborsko izaslanstvo posjetilo je u Žepču i Katolički školski centar “Don Bosco”, a dvodnevni boravak u BiH okončalo je posjetom općini Usora. U Varešu je tamošnji župnik fra Mirko Majdandžić rekao kako je cijela općina danas suočena s velikim problemima, upozoravajući na stanje bezperspektivnosti.

Revitalizirati turizam

– Ovo me po malo podsjeća na Srebrenicu, kazao je fra Mirko, aludirajući na prepolovljeno stanovništvo, ali i propalo gospodarstvo, koje je počivalo na rudniku željezne rudače i na željezari. On poziva na revitalizaciju turizma u ovoj općini. Prema župnim knjigama, u vareškoj župi sada živi oko 2100 Hrvata-katolika, a prije rata ih je bilo više od pet tisuća. U oko tisuću kućanstava većinu članova čine umirovljenici. U osnovnoj školi je trenutačno oko 160 hrvatskih učenika, 70 u srednjoj, a oko 70 Varešaka je trenutačno na studiju.

VLM