Published On: Sri, kol 22nd, 2018

Pula: Radnici Uljanika blokirali promet tražeći odlazak Uprave brodogradilišta; Vlada kaže da čini što može

Radnici brodogradilišta Uljanik, koji su u srijedu ujutro u 7 sati počeli štrajkati zbog neisplate plaća za srpanj, blokirali su promet oko sat vremena tražeći odlazak Uprave brodogradilišta, koju smatraju najodgovornijom za nastalu situaciju.

Radnici su nakon okupljanja u krugu brodogradilišta oko 9.30 sati izašli na ulici i i blokirali promet izvikujući “Uprava odlazi!”, iako ih je predsjednik Štrajkačkog odbora Đino Šverko pozivao da to ne čine. Promet je bio blokiran sat vremena.

U međuvremenu je održan sastanak Uprave Uljanika i Štrajkačkog odbora, nakon kojeg je predsjednik Jadranskog sindikata u Uljaniku Boris Cerovac izjavio kako Uprava nije prihvatila zahtjeve radnika, koji osim isplate plaće traže i da odlazak Uprave.

“Štrajk će trajati dok se ne ispune naši zahtjevi. Jedna od mogućnosti je i da se štrajk nastavi ispred Vlade u Zagrebu. Ne vjerujemo više nikome, isplata plaće ovisi o Vladi“, kazao je Cerovac.

Radnici koji štrajkaju složni su u ocjeni da je za nastalu situaciju kriva nesposobna Uprava Uljanik Grupe.

Član Povjereništva Sindikata metalaca u riječkome Brodogradilištu 3. maj Boris Bučanac zatražio je preispitivanje odgovornosti svih mjerodavnih za sadašnje stanje u Uljanik Grupi.

“Činjenica je da ljudi koji vode ovu tvrtku nisu dobro odradili svoj posao i treba utvrditi njihovu odgovornost”, rekao je.

Iz Uprave Uljanika poručili su da razumiju nezadovoljstvo radnika, te da u kontinuiranom kontaktu sa svim državnim tijelima rade na rješenju.

“Kroz rješavanje plaće za srpanj intencija je riješiti ukupno pitanje brodogradilišta u idućem razdoblju“, priopćila je Uprava Uljanika.

Ministri: Vlada čini što može za Uljanik, ali ima sužen manevarski prostor

Uoči sastanka užeg kabineta Vlade u srijedu resorni ministri komentirali su situaciju u Uljaniku u kojemu je počeo štrajk zbog neisplate plaće za srpanj, uz ocjenu da Vlada čini što može, ali ima sužen manevarski prostor za reagiranje.

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je, na upit može li država više učiniti da pomogne brodogradnji, da su “ograničenja dosta velika, kojih smo svjesni od pristupanja Europskoj uniji”.

“Manevarski prostor prilično je malen”, dodao je Marić napomenuvši da HBOR nastoji i želi pomagati hrvatskom poduzetništvu i gospodarstvu u svim segmentima, ali i HBOR ima određena ograničenja.

Marić nije htio prognozirati koliko je Uljanik blizu predstečaja ili stečaja. “Brojna pitanja trebaju biti postavljena na drugoj adresi, Vlada ne bježi od svoje uloge, no znamo kakav je model vlasništva, upravljanja i vođenja te kompanije”. rekao je.

Svemu dođe kraj, pa i državnom pomaganju brodogradnji

Sve su Vlade do sada pomagale brodogradnju kroz razna avansna i financijska jamstva, međutim svemu dođe kraj. Postoje ograničenja koja su zaista velika, poručio je ministar financija, koji nije htio predviđati ishod situacije u Uljaniku, niti se očitovati bi li Vlada uskočila ako odstupi Uprava te kompanije.

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je da Vlada čini sve što može da pomogne u toj situaciji, ali “Uprava definitivno treba preuzeti odgovornost u svemu”. Na pitanje treba li uprava odstupiti, Tolušić nije odgovorio.

“Vlada razmišlja kako u okviru zakonskih mogućnosti pripomoći u ovoj situaciji”, kazao je ministar državne imovine Goran Marić.

Na primjedbu da zbog europskih pravila Vlada više ne smije financijski pomagati brodogradnju, Marić je odgovorio kako Vlada stoga razmatra koje su joj mogućnosti na raspolaganju, ali brodogradnju su dovele u ovu situaciju uprave brodogradilišta.

Upitan je li realan stečaj Uljanika, Marić je uzvratio “sve je u Hrvatskoj realno”.

Izvor: Hina/gs

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare