Published On: Ned, ožu. 25th, 2018

Puigdemont uhićen u Njemačkoj

Bivši predsjednik španjolske pokrajine Katalonija Carles Puigdemont pritvoren je na teritoriju Njemačke po međunarodnom nalogu za uhićenje koji su izdale španjolske vlasti.

Reuters prenosi da je informaciju o pritvaranju Puigdemonta objavio njegov odvjetnik.

Suočen sa prijetnjom uhićenje po međunarodnom nalogu izdatom u Španjolskoj, Puigdemont je napustio Finsku i otputovao za Belgiju.

On je Finsku napustio u petak, pošto je Madrid izdao međunarodni nalog za uhićenje, i krenuo za Belgiju gde planira da surađuje s tamošnjim vlastima u vezi sa španjoslskim zahtjevom za ekstradiciju, izjavio je finski izaslanik Mikko Kerna, koji je bio domaćin Puigdemontu tijekom njegovog dvodnevnog boravka u Finskoj.

Finska policija je ranije priopćila da je primila nalog za uhićenje i da će započeti normalnu ekstradicijsku proceduru čim locira Puigdemonta, za koga se tada vjerojovalo da se nalazi u Finskoj.

U intervjuu za katalonski radio, Puigdemontov odvjetnik Jaume Alonso-Cuevillas izjavio je da će se njegov klijent predati finskoj policiji.

Finci nisu znali da je Puigdemont kod njih

Da je Puigdemont bio uhićen u Finskoj, započeo bi proces izručenja Španjolskoj.

Finske vlasti su priopćile da nisu znale gde se Puigdemont nalazio u trenutku kada su primile nalog za uhićenje.

U Španjolskoj mu preti i do 25 godina zatvora za pobunu i poticanje na pobunu tijekom prošlogodišnjeg referenduma za neovisnost Katalonije.

Predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent je, u međuvremenu, otkazao glasanje za predsjednika Katalonije.

Torrent je donio takvu odluku zbog toga što Jordi Turul, čije je prisustvo obavezno, jer je jedan od kandidata za predsjednika Katalonije, nije mogao da nazoči sjednici.

Turul se nalazi u predistražnom zatvoru, a katalonski parlament ima rok od dva mjeseca da izabere predsjednika i formira regionalnu vladu.

Ukoliko rok ne bude ispoštovan, održat će se novi izbori.

Premijer Španjolske Mariano Rajoy u petak je rekao da se protivi održavanju još jednih regionalnih izbora u Kataloniji.

Rajoz je u Briselu rekao da ne voli ponavljanje izbora, rekavši da “narod glasa, a političari imaju dužnost da riješe probleme ne stvarajući druge”, prenosi AP.

U Kataloniji su u prosincu održani izvanredni izbori i tada su stranke koje se zalažu za neovisnost Katalonije osvojile većinu.