Published On: Uto, lis 31st, 2017

PUIGDEMONT IZ BRUXELLESA: U Belgiji ne tražim azil

Suspendirani predsjednik Katalonije Carles Puigdemont izjavio je da će se u iz Bruxsellesa vratiti istog trena kada mu u Španjolskoj bude zagarantirano pošteno suđenje.

Puigdemont se danas obratio javnosti iz Bruxsellesa u koji je doputovao jučer, baš na dan kada je španjolsko tužiteljstvo pokrenulo postupak podizanja optužnice za pobunu i pronevjeru zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Poručio je da u Belgiju nije došao kako bi tražio azil, već kako bi slobodno i sigurno djelovao.

“U Bruxsellesu sam jer je to glavni grad Europe. Moj tim i ja ćemo nastaviti s radom, bez obzira na sva ograničenja koja nam se nameću“, poručio je Puigdemont.

Puigdemont je, takođe, poručio da Vlada Španjolske neće uspjeti spriječiti katalonski politički projekt, a prosinačke regionalne izbore prihvaća kao veliki izazov.

“Moramo raditi na izbjegavanju nasilja, a dijalog je prioritet“, poručio je Puigdemont.

Suprotstavljene grupe prošpanjolske i prokatalonske grupe okupile su se ispred zgrade u kojoj se Puigdemont obratio novinarima, a belgijska policija osigurava područje.

Suspendirani predsjednik Katalonije je u Bruxselles doputovao u ponedjeljak kada je španjolski državni tužitelj nacionalnom i Vrhovnom sudu u Madridu predao zahtjeve za podizanje optužnica protiv Puigdemonta i još 12 članova smijenjene vlade, kao i protiv čelnika Parlamenta Katalonije. Čelnici Katalonije terete se za pobunu i pronevjeru javnih dobara.

Vlasti Katalonije, predvođene Puigdemontom, u petak su proglasile nezavisnost te pokrajine na bazi rezultata nedavnog neustavnog referenduma, a španjolske institucije su istog dana suspendirale autonomiju Katalonije i razriješile dužnosti Vladu Katalonije./AA/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x