Published On: Fri, Jun 24th, 2016

Puhovski: “Moglo bi doći do raspada Ujedinjenog kraljevstva”

Politički analitičar Žarko Puhovski odluku većine glasača Velike Britanije za napuštanjem EU, prokomentirao je kao još jednim trijumfom Balkana nad zapadnom Europom.

“Ovo bi mogao značiti i konačan kraj Ujedinjenog Kraljevstva i Velike Britanije kakvu poznajemo jer bi Škotska i Sjeverna Irska mogle napustiti UK”, rekao je u razgovoru za Index Žarko Puhovski.

Tvrdi kako je to manje nevjerojatna opcija, nego što je prije godinu dana bio izlazak Velike Britanije iz EU.

“Taj bi potez mogao imati velikog utjecaja na cijelu EU posebno ako u Francuskoj pobjedi Marine Le Pen nad, tad bi EU bila svedena samo na Njemačku, jer u EU neće biti nikoga da parira Njemačkoj ako i Francuska napusti EU. Također u samoj EU je već sličan prijedlog u Češkoj, pitanje je sad kako će se stvari dalje razvijati”, kazao je Puhovski.

Istaknuo je i niz problema koje bi Hrvatska ovim potezom Velike Britanije mogla imati.

“Nasuprot glupom običaju hrvatskih nacionalista kako je Velika Britanija najveći neprijatelj Hrvatske, jer je činjenica da je Hrvatska doživljavala veće kritike od Njemačke i Skandinavije nego od Britanije, ovo je za Hrvatsku ekonomski loše, a politički će nam biti gore.

Centar moći bi mogao biti u Berlinu, a ne više u Bruxellesu kao dosad, također mogao bi biti prihvaćen argument da novce EU treba trošiti za druge stvari umjesto da se pomažu siromašne članice.

Tako bi Hrvatska osim novaca mogla izgubiti i onu malu mogućnost političkog utjecaja kojeg je imala dosad”, kazao je Puhovski.