Puhovski: Balkan ne gori, ali tinja

Žarko Puhovski, umirovljeni profesor političke filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, osnivač Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), pisac i politički analitičar, tvrdi da se nakon masakra u Makedoniji i pogibije 22 osobe, među kojima i osam makedonskih policajaca, ne može reći da Balkan gori, ali da “svakako tinja”.

Prema njegovom mišljenju, kriza iz Makedonije neće se prelijevati na druge zemlje, jer je ta zemlja na dnu regije i u nju se negativni utjecaji prelijevaju iz drugih država poput Kosova.

– Makedonija je žrtva nedopustivog grčkog nacionalizma, koji je odlučio da ta zemlja ne bude članica NATO-a. Jer da je Makedonija u NATO-u ne bi se ove igre događale. Prije svega, ovdje se radi o katastrofalnoj slabosti Makedonije kao države, o izrazitoj slabosti njezine vojske i policije, ali u ovom trenutku i slabosti političkog korpusa etničkih Makedonaca koji su u međusobnim sukobima, što ih slabi, kaže Puhovski za Dnevni avaz.

– To je onda odličan materijal za manipulaciju i Srbije, i Kosova, ali i Skoplja. Strateški je pogođena točka (Kumanovo), jer se sada može govoriti da su ugroženi pripadnici i albanske i srpske i makedonske nacije. Time je postignut maksimalni efekt unošenja kaosa u cijelu okolinu, govori Puhovske.

Vjeruje da će situacija u Makedoniji i u budućnosti tinjati te da će se događati eksplozije poput posljednje. Sve se to događa jer, kako kaže, makedonsko političko vodstvo nije u stanju voditi zemlju. Upozorava da „srpska strana” u ovom trenutku „igra na antimuslimansku histeriju”, dok sukob iz svojih razloga koristi i vlada u Skoplju.

more recommended stories