Published On: Čet, svi 19th, 2022

Puhalo protiv napuhanih brojki, na meti bošnjačkih nacionalista

Srđan Puhalo, socijalni psiholog i društveno-politički analitičar iz Banje Luke te jedan od najangažiranijih antirežimskih i općenito kritičkih glasova u Republici Srpskoj unatrag najmanje deset-petnaest godina, najnovija je žrtva hajki koje gotovo na dnevnoj bazi poduzimaju bošnjački nacionalisti i šovinisti, uz odobravanje ili šutnju velike većine pripadnika bošnjačkog političkog, intelektualnog i medijskog establišmenta.

Piše: Ivica Đikić, Novosti

Puhalo je, u povodu Dana ubijene djece Sarajeva koji se obilježava 5. svibnja, ponovio pitanje iz svog teksta starog sedam godina: na osnovu čega se u bosanskohercegovačkom javnom prostoru barata brojem od 1601 djeteta ubijenog u gotovo četverogodišnjoj srpskoj opsadi Sarajeva, odnosno zašto se precizno ne dokumentiraju razmjeri ratnog stradanja djece u glavnom gradu BiH? Prije sedam godina, pitanje je prošlo uglavnom nezapaženo i, naravno, bez ikakvog suvislog odgovora. Suvislog odgovora ili objašnjenja i dalje nema, ali sada – već dva tjedna – ima poziva na linč po društvenim mrežama i medijima, ima uvreda i izmišljotina iz privatne sfere, ima svođenja Puhala, njegovog teksta i čitavog njegovog života isključivo na to da je Srbin i da je u ratu bio vojnik Vojske Republike Srpske, ima prijetnji ubojstvom i najgorih kletvi. Ritam diktiraju Haris Zahiragić, Emir Suljagić i još nekolicina javnih lica bliskih Stranci demokratske akcije i “probosanskim snagama”, a svoj obol daju lojalni mediji i tisuće bijesnih građana na društvenim mrežama.

“U najboljoj namjeri da se oda počast ubijenoj sarajevskoj djeci, stalno se potencira jedna činjenica koja, jednostavno, nije dokazana, a to je da je u Sarajevu ubijeno 1601 dijete. Prema istraživanjima koja su dokumentirana, ubijeno je mnogo manje djece, a taj broj varira od institucije do institucije, ali nije ni blizu ovog broja. Mediji u Sarajevu znaju da taj broj nije utemeljen na pouzdanim istraživanjima, ali i dalje bez bilo kakvog zazora prenose netačne informacije”, napisao je Puhalo u kratkom tekstu na portalu Analiziraj.ba i ponudio 10 hiljada maraka onome tko mu donese relevantne podatke o tome da je u opkoljenom Sarajevu ubijeno tisuću šesto i jedno dijete. Može biti da je provokativna novčana ponuda unekoliko utjecala na to da Puhalov tekst sad ne ostane neprimijećen, ali prije će biti da su se Sarajevo i Bošnjaci u proteklih sedam godina politički radikalizirali do mjere da se svatko tko – dobronamjerno i zdravorazumski – dovede u sumnju bilo koji element bošnjačkog ratnog stradanja izlaže realnoj opasnosti od linča na društvenim mrežama i u javnom prostoru. Naročito ako je taj netko Hrvat ili Srbin, ali nisu pošteđeni ni Bošnjaci, čak ni oni vrlo ugledni i istaknuti. Jasmila Žbanić, svjetski proslavljena redateljica, zatražila je u nedjelju policijsku zaštitu zbog prijetnji koje su uslijedile nakon što je dala javnu podršku pozivu Srđana Puhala da se precizno i metodološki ispravno utvrde imena ubijene sarajevske djece u razdoblju opsade. Slično je prošao i Jasminko Halilović, direktor sarajevskog Muzeja ratnog djetinjstva.

Takva atmosfera donekle je posljedica djelovanja i Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, te samoproglašenih probosanskih snaga koje su radikalizirale političku situaciju agresivnom kampanjom nametanja “građanske države” u kojoj će biti odbačen koncept konstitutivnih naroda, odnosno političkog predstavništva po etničkom principu: s obzirom na to da se u BiH više od 90 posto građana izjašnjava u skladu sa svojom nacionalnom pripadnošću, jasno je da se radi o prozirnom manevru čiji je smisao u ostvarivanju političke dominacije najbrojnije nacije, dakle Bošnjaka. Tko god primijeti da se radi o bošnjačkoj politici dvostrukog dna i o nastojanju da se suprotno volji Srba i Hrvata drastično izmijeni karakter države Bosne i Hercegovine, karakter definiran mirovnim sporazumom, postaje meta mržnje, optužbi i javnog iživljavanja, postaje “genocidaš” ili “UZP-ovac”.

Neće biti nikakvo iznenađenje ako i Edin Ramulić, aktivist za ljudska prava iz Prijedora posvećen istraživanju ratnih zločina Vojske Republike Srpske u tom gradu, bude morao zatražiti zaštitu svoje sigurnosti. “Zašto preuveličavati broj žrtava? Zar je nekome malo 3176 (dosad pouzdano utvrđeni broj ubijenih u Prijedoru, op. I. Đ.) i volio bi da je više ubijenih u Prijedoru? Ili ona 524 imena na spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva? Zar je to malo, možete li vi uopšte zamisliti koliko je to mnoštvo, 524 mrtvih mališana? Zar nije odnos srpskih nacionalista i pojedinih ostrašćenih političara prema brojevima u Jasenovcu više nego mjerodavan da to nigdje ne vodi osim u negiranje i besmisao žrtve kao takve?” napisao je Ramulić za portal Prometej.ba. “Ako se ovo pitanje koje je postavio Srđan Puhalo, ne shvati dobronamjerno u Sarajevu, u gradu gdje još jedino postoje kakvi-takvi naučni i materijalni potencijali, i ako se tamo institucije ne prihvate ozbiljno popisa žrtava i utvrđivanja svih drugih činjenica koje nisu obuhvaćene u sudskim postupcima, onda ne znam kakve šanse u suočavanju imamo mi u malim sredinama poput Prijedora.”

Drugim tekstom javio se i Puhalo. “Po ko zna koji put sam pročitao svoj članak i ne mogu da razumijem čime sam uvrijedio ubijenu sarajevsku djecu i njihove roditelje. Zašto je uvreda ako 27 godina nakon rata insistiram da se napokon utvrdi tačan broj ubijene djece u Sarajevu?” napisao je i nastavio: “Ni u jednom svom tekstu nisam tvrdio da je broj netačan, već da nije potkrijepljen činjenicama. I da, ubistvo djeteta je tragedija i ja to nigdje nisam ni osporio, i o tome sam pisao, ali ne može biti isto ako je ubijeno 614 djece (to je broj koji je ustanovio vrlo obzirni Mirsad Tokača iz Istraživačko-dokumentacijskog centra u Sarajevu, op. I. Đ.) i 1601 dijete, ne budite patetični. Ipak, cilj je postignut, tabu je srušen, tema je otvorena i sada čekam da svi vi koji napadate mene izvršite pritisak na institucije Bosne i Hercegovine da urade popis svih žrtava rata, a tada ćemo znati i koliko je ubijeno djece u Sarajevu i bilo kojem drugom bosanskohercegovačkom gradu. Tako se poštuju žrtve i njihove porodice.”

Iz bošnjačkog političkog i kulturnog miljea javili su se, naravno, i oni koji su se pokušali smjestiti na pola puta između militantnih nacionalista koji su nasrnuli na Puhala i rijetkih što su stali u njegovu obranu, odnosno u obranu njegovog prava da postavi pitanje zašto se javno barata brojem koji je otprilike trostruko veći u odnosu na podatke do kojih se došlo u skrupuloznijim i relevantnijim istraživanjima. Takvi su izišli sa stavom da broj ionako nije važan, jer da je i jedno ubijeno dijete zločin, nego je neusporedivo važnije da nitko ili gotovo nitko od ubojica iz VRS i srpskih paravojnih formacija nije sudski kažnjen zbog svojih zlodjela. S time se načelno nije teško složiti, no ta pozicija je relativizacija konkretne zloćudne hajke: ako broj nije važan, zašto se onda godinama službeno ili “službeno” ustrajava na broju koji nije moguće potvrditi, dok se istovremeno prešućuje broj za koji postoji potkrepa, ali je trostruko manji? Zašto se tako bezdušno napada ljude koji upozore da bi se brojevi, kad se već ne može izbjeći njihovo isticanje, morali bazirati na istini, odnosno na onome za što se u određenom trenutku mogu dati neoborivi argumenti? Zašto nacionalisti na svim stranama imaju potrebu da do neukusa napuhuju brojke nedužnih žrtava iz svojih redova? Zašto hrvatskim radikalima treba nekoliko stotina tisuća pobijenih u blajburškoj osveti partizanskih pobjednika? Zašto srpskim ekstremistima treba nekoliko stotina tisuća ubijenih u ustaškom logoru Jasenovac ili stotine ubijenih u bošnjačkom napadu na Srbe u podrinjskom selu Kravici, dvije i pol godine prije srebreničkog genocida?

Višestruko uvećavanje broja vlastitih žrtava služi za opravdavanje vlastitih zločina, za dnevnopolitičke potrebe, za postizanje uvjerenja o moralnoj superiornosti, za stalno podgrijavanje mržnje prema ratnim protivnicima i za upotrebu te mržnje u stranačke i privatne svrhe. Ni bošnjačka nacija, koja je najviše stradala i propatila u ratovima devedesetih, nije uspjela izbjeći da podlegne manipuliranju brojem svojih žrtava, da cijeli svijet i život počne doživljavati isključivo iz položaja žrtve i da se okomi na svakoga tko smeta takvom doživljaju, da se zaplete u začarani krug ratnih politika, da mirnodopskim postupcima pokuša izravnati račune iz rata. Kod Bošnjaka se ta devijacija javila kasnije u odnosu na Srbe i Hrvate, ali joj intenzitet nije nimalo slabiji. Nisu, nažalost, naučili da uvećavanje brojeva kompromitira i obesmišljava istinu koja je dovoljno užasna, a istina je najbolje i najviše što imamo na raspolaganju kad govorimo o žrtvama./HMS/

guest
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
1 mjesec prije

Ja sam musliman i znamo svi da bakir i ostali ološ oko njega samo i stalno laže da nas zavađaju jer u suprotnom im je zatvor a već smo UZP brzo će nas i za GENOCID osuditi i tada će se smiriti ovi radikali lopovi

Bosna u dimijama
Bosna u dimijama
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
1 mjesec prije

Smrrdo Puhalo je Al Jazeerin plaćenik i kao takav je irelevantan 🙁 – i On i njegovo tekbiranje iz anglosaksonskog šuupka 😉 ! Pljuc za šuupčinu Puhala…

OdroN _ na _ puTu
OdroN _ na _ puTu
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
1 mjesec prije

Ako je Srđan Puhalo toliko ”principijelan”, zasto nije postavio pitanje :
Koliko je Srba pobijeno u Jasenovcu i okolnim logorima – gdje su HRVATI pocinili GENOCID nad SRBIMA i JEVREJIMA ??

Brojka od 700.000 do 1.200.000 koju rabe njegovi sunarodnjaci je PROIZVOLJNA !!
Je li to u SVRHU PROPAGANDE ??

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Ma da,i brojke iz Ahmica su prenapuhane.
Najmladja zrtva nije imala 3 mjeseca. Mozda 3 mjeseca i 10 dana.
To je sve podvala casnim uzepe jedinicama tzv hvo!

Diangelo
Diangelo
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Smece jedno ljudsko Ahmice niko ne osporava vec vi ospotavate sve oko Ahmica, znas li koliko ste hrvatake djece poubijali u Vitezu, nije mali broj i to sve sakrivate od javnosti. Usporedi to sa brojem stanovnika Viteza i Sarajeva bit ce ti jasno sta ste radili 93

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Diangelo
1 mjesec prije

8 ubila granata ispaljena sa položaja HV sa ciljem da se još vise zakuha…u vrijeme savezništva HVO HRHFOSNE ARBIH JE BILA u vašoj blokadi i pitanje je da li je imala uopće i ijednu granatu.

Diangelo
Diangelo
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

ubijeno je nesto manje od 50 djece za vrijeme vase opsade, nesto granatama a nesto snajperom. 8 je ubijeno od samo jedne granate. bravo za ovo obrazlozenje o ubistvu 8 djece za ovu tesku i bolesnu laz trrba ti hebati sve po spisku

Loš đak
Loš đak
Šta ti kažeš na ovo?  Diangelo
1 mjesec prije

Ne treba minimizirati ničije žrtve.Ako ta djeca nisu bila u vidnom polju nego između zgrada,ipak je zločin jer se gađaju civilni objekti.A kakav je tek zločin je kada vojnici idu od kuće do kuće I svjesno sa namjerom ubijaju civile žene,djecu,neku koji još nisu prohodali. Prvi su počeli ničim izazvani I kako očekivati da se suprotna strana drži nekih konvencija I da ne krși pravila ratovanja?

Diangelo
Diangelo
Šta ti kažeš na ovo?  Loš đak
1 mjesec prije

kao prvo. ocigledno nezmas pojma da su muslimani prvi poceli sa ubistvima u srednjoj bosni koja su pocela jos 92. kao drugo to sto su kazes nornalno ubijana djeca izmedju zgrada mogu ti objasniti da shvatis samo ovako, da li je isto da ti jebem mamu zguza odnosno da je ne gledam u oci ili da je jebem u klasicnom misionarskom polozaju?

Last edited 1 mjesec prije by Diangelo
Loš đak
Loš đak
Šta ti kažeš na ovo?  Diangelo
1 mjesec prije

Nisam rekao da je normalno,nego nije namjerno kao șto se radilo u Ahmićima.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Loš đak
1 mjesec prije

“A kakav je tek zločin je kada vojnici idu od kuće do kuće I svjesno sa namjerom ubijaju civile žene,djecu,”
To najbolje znaju žrtve Grabovice kod kojih su pripadnici tzv. Ar BiH tjednima prije boravili prije nego su ih jedno jutro odlučili sve pobiti što nožem, a što metkom. Većini nisu ni tijela nađena, kao ni onim hrvatskim žrtvama iz Bugojna. Koliko tvoja konstatacija ne drži vodu da su zločini tzv. Ar. BiH produkt osvete, pokazuje činjenica da se isti dan kada su se dogodili Ahmići, dogodila i Trusina u kojoj su poklani Hrvati. Koliko vi držite do naših žrtava, toliko ja osobno držim do vaših. Dakle, nimalo.

Loš đak
Loš đak
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
1 mjesec prije

Isti je dan,ali poslije Ahmića dva do tri sata.I Grabovica se ubraja u velike zločine,to sam i naveo da su puno veći zločini kad se civili u kućama ubijaju.Na osnovu čega tvrdiš da ne držimo do vașih žrtava?Ko to podržava? Pusti ptepucavanja na društvenim mrežama,nezna se ko je gori,uvrede,zayebancije,nešto kao na utakmicama.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Loš đak
1 mjesec prije

Ništa ti nisi rekao ni u prethodnom, ni u ovom komentaru, što ne bi opravdavalo zločine tzv. Ar BiH nad Hrvatima. Priča ti je kao da su tvoji napali Trusinu jer su dva sta prije saznali za Ahmiće. Što nikako ne može biti istina jer se za zločin u Ahmićima saznalo tek u popodnevnim satima. Dakle, zločin u Trusini je počinjen nevezano za Ahmiće. Toliko o tvojoj objektivnosti i držanju do hrvatskih žrtava.

Loš đak
Loš đak
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
1 mjesec prije

Samo sam naveo da su veći zločini kada se civili ubijaju u svojim kućama,a tu spada I Grabovica.Nisam rekao da je Trusina bila radi Ahmića nego da se desila kasnije.Nijedan zločin ne opravdava se drugim zločinom.Pravo pitanje je da li je nama bilo u interesu da otvaramo još jedan front??

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Loš đak
1 mjesec prije

Sve si obrnuto mislio i rekao, ali nakon što si pritisnut argumentima, tada mijenjaš priču. Tipično za jednog prosječnog musliman. Inače interes vam je bio nadoknaditi teritorij koji ste izgubili od Srba u Podrinju i Krajini, a to ste mogli nadoknaditi samo ako otvorite front prema Hrvatima, a stavite u mirovanje onaj prema Srbima. To ste i učinili, te se ne može reći da vam se teritorijalno nije isplatilo. A dali vam se isplatilo politički, to je već druga priča.

Loš đak
Loš đak
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
1 mjesec prije

Bilo je obrnuto.Vi ste mirovali ptema Srbima još od polovine 1992.,a mi smo s njma ratovali do kraja rata.Srbi nisu djelovali u dolini Neretve,jer su u dogovoru da vama dobili za njih važnije područje.Po Sarajevu se pucalo cijeli rat,borbe na Igmanu dok smo s vama ratovali,napadi na Srebrenicu,Goražde,Bihać.Počeli ste sa Prozorom još 1992.,iste godine na Gornji Vakuf.Sukobi su počeli između nas kada je Mate Boban naredio da se sve jedinice stave pod kontrolu HVOa na područjima koje bi po njegovim željama trbala biti u HB.Nakon što je to odbijeno ubrzo ste počeli napadati.Razumijem vaše pravdanje da smo htjeli nadoknaditi izgubljenu teritoriju,jer jedino s time možete obmanuti javnost,a gle čuda mnogi I povjerovaše.Mnogi u Hrvatskoj,stranci,konačno I sud je precizno ocijenio karakter ovog rata,ciljeve,a vi bez ikakvih argumenata,navijački:bili sma napadnuti branili se!!

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Loš đak
1 mjesec prije

Takve prevarante i lažove kao što ste vi bosanski Turci, majka ne rađa! Kažeš kako Srbi nisu djelovali u dolini Neretve jer su sa nama kao imali nekakav dogovor, dok je istina sasvim suprotna. Najveće i najžešće borbe protiv Srba u travnju, svibnju i lipnju su upravo vođene u dolini Neretve i prema istočnoj Hercegovini, a koje su završile našom pobjedom u akciji “Lipanjske zore”. Vi ste o ratu protiv Hrvata razmišljali odmah na početku rata kada ste sve vojno sposobne izbjeglice smjestili na područja s blagom hrvatskom većinom umjesto na područja prema Srbima. Upravo su te vaše vojno sposobne izbjeglice iz Podrinja i Krajine bile jezičak na vagi na vašoj strani, u ratu protiv HVO-a.

Loš đak
Loš đak
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
1 mjesec prije

Govorim od polovine 92′,nisu 4. I 5.mjesec polovina.Zašto Srbi nikada ozbiljnije nisu pokušali da se vrate u dolinu Neretve,a zașto Hrvati nisu ništa preduzimali u Posavini gdje su bili većina? Tad su Srbi bili vijno najjači I čim bi nešto izgubili nastojali su brzo da vrate.Ni u Dejtonu Hrvati nisu spominjali Posavinu.Da se radi o dogovoru ima govor hr.generala Petra Stipetića da politika I vojska nisu imali isti cilj.Kako je osnovana HB da ,nije referendumom? Planiralu ste uzeti područja koja se naslanjaju prema Hrvatskoj,da bi dugoročno korak po korak pripojilu se Hrvatskoj.To isto su Srbi planirali javno govoreći da Drina nije granica I da uzmu podrinje,s namjerom stapanja sa Srbijom.Zato ste I sada u koaliciji sa njima jer su vam isti ciljevi.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Loš đak
1 mjesec prije

Nemam ja nikakve šanse u borbi protiv muslimanskih laži i mitomanije od kojih zadišeš, pa ti nemam namjeru dalje iznositi činjenice i argumente. Samo ću ti postaviti jedno sasvim logično pitanje kako bi se to HR HB pripojila Hrvatskoj, a da se u isto vrijeme RSK ne pripoji Srbiji? Nismo mi ni u kakvoj koaliciji sa Srbima, iako nas vi tjerate u tu koaliciju. Vi nas tjerate u rat, koji ćemo na kraju morati prihvatiti.

Loš đak
Loš đak
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
1 mjesec prije

Jednostavno,to nije planirano odmah u ratu,nego kasnije kada se stvore povoljni uslovi,korak po korak to sam I naveo.RSK je kratko trajala,nisu im se snovi ispunili.Imali ste I podršku Amrike da to rijeșite.To je jedne prilike izjavio Mate Granić.HDZ I SNSD koalliraju to je javno,kako niste!? Razlika između Dodika i Čovića je da Dodik javno ističe da je BiH nemoguća država,da su Srbi u njoj na silu,da će jednog dana biti dio Srbije,a I Čović njega bira za partnera,time pokazujući svoj patriotizam.Ovo sa Komšićrm se može riješiti biranjem u parlamentu,șto Srbi ne žele,ili još bolje ograničiti mjesto u predsjedništvu na dva mandata,I bilo bi stop za obojicu,kada vam toliko smeta,kao da je guranje u rat.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Loš đak
1 mjesec prije

Gotovo cijelo Podrinje je palo prije ikakvih sukoba s Hrvatima, dok je Srebrenica pala nakon prestanka sukoba s Hrvatima. U Bihaću je HVO cijelo vrijeme rata branio Bihać i bio u savezu s tzv. Ar BiH. Dakle, sve ti je laž do laži. HB je osnovana puno prije početka međusobnog rata u BiH, a ista vam je zasmetala tek nakon što smo vas naoružali, opremili i obranili od Srba. Ovo su sve fakti. Presuda na sudu u Hagu je bila čisto politička presuda jer nije u obzir uzela ni jedan argument suprotne strane. Mislim što reći nego zaključiti da s vama nema života ni suživota, nego se trebamo raskusurati pa koliko nas to koštalo da koštalo. Sloboda nema cijenu.

Loš đak
Loš đak
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
1 mjesec prije

Da smo bili neprijateljski nastrojeni prema vama mogli smo vam bez rata zadati težak udarac,jednostavno da ne izađemo na izbore.Time bi otežali položaj Hrvatskoj,a za vas katastrofa.Nismo stali na stranu jačeg,I evo kako nam se vratilo.Ipak mi nije žao zbog izbora,I ja sam vam vjerovao I priključio se HVO-u početkpm rata.Bilo je I mnogo muslimana iz BiH koji su dobrovoljno ratovali u Hrvatskoj.Spominjete često izjavu A.Izetbegovića:nije ovo naš rat,a zaboravljate kad je pozivao da se ne javljaju na poziv JNA na regrutaciju,kao I izjavu,ako Hrvatska izađe iz Jugoslavije izaće I BiH.Bili ste fini s nama dok nismo izašli iz Juge,a onda počinje planB.Mi se nismo promijenili.Na osnovu čega zaključujete da je bilo nekih zakulisnih igara s naše strane?Činjenice I logika govore da je bilo suprotno.

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
Šta ti kažeš na ovo?  Diangelo
1 mjesec prije

Uzepeovac,smanji dozivljaje i glasaj za Komsica,ovi tvoji te ukopase.🤠

Diangelo
Diangelo
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Vidis tebi je udarila pjena na usta jer sam spomenuo vitesku djecu koja imaju i ime i prezime za razliku od broja 1000 ciijih imena nema u sarajevu i ti da imas imalo stida zapjenio bi na sarajevskim portalima zasto neko laze i manipulise sa istinom. Ja sam se samo referisao na puhalov tekst da vi bosnjaci shvatite ulogu i srazmjer zlochina koje ste vrsili

Last edited 1 mjesec prije by Diangelo
more1965
more1965
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
1 mjesec prije

Pavi.janu O.D,J,EB.I ti ti tvoja djamiska prica

Đikan
Đikan
1 mjesec prije

Puhalo je djikanski kurirce, u mnogim selima rodnog mijesta ZLOCINCA MLADICA KSLINOVIKU,BOŠNJACIMA KOJIMA JE NOSIO POZIV NIJE SE VRATIO

Đikan
Đikan
1 mjesec prije

Kome je partizanski kurir Jovica ,pardon cetaljski kurir Slobodan Puhalo u selu Jelasci kod Kalinovika 1992 donio poziv toga je otpuhao srpski humanizam..Ostane po koji živi Bosnjak kao svjedokinja žena prezimena Bićo..

Mujguri 93.
Mujguri 93.
1 mjesec prije

Pošto je kod tzv. bošnjaka ex. Turaka sve lažno, nitko nije očekivao da će govoriti istinu o broju ubijene djece. Iako je svaka brojka ubijene djece sama po sebi strašna, još je gora manipulacija ubijenom djecom.