Pudarić: Vjerujem da će Budimir potpisati smjene ministara

(Nezakonito izabrani, op dnevnik.ba) potpredsjednik Federacije BiH i predsjednik Glavnog odbora SDP-a Svetozar Pudarić, komentirajući aktualnu političku situaciju u državi i Federaciji u intervjuu za današnji “Dnevni list” ističe kako sva tijela vlasti rade normalno i da građani nemaju nikakvog razloga za zabrinutost.

Očekuje da će prevladati razum i da će oni koji “koče rekonstrukciju vlasti” shvatiti da njihova želja da budu u vlasti nije dovoljna da bi oni ostali na vlasti.

Pudarić vjeruje i da će (nezakonito izabrani, op. dnevnik.ba) predsjednik Federacije BiH Živko Budimir ipak potpisati smjene ministara kada to od njega zatraži  Nermin Nikšić.

– Kaos uopće ne postoji, imate Vladu koja može funkcionirati. Ona ima nužan kvorum. Tu Vladu podržava parlamentarna većina, rekao je Pudarić.

On tvrdi da se na posljednjoj sjednici Zatupničkog doma pokazalo da je parlamentarna većina spremna donositi odluke i očito je da Federacija u Zastupničkom domu, jednako kao i u Domu naroda, ima novu većinu koja može donositi odluke u skladu s Ustavom i zakonom.

Prema tome, sljedeći korak je da izvršna vlast postupi po nalozima zakonodavne vlasti.

– Ne očekujem da će  bilo tko djelovati protuzakonito ili protuustavno bez obzira na ono što izriče ili pripada li parlamentarnoj većini lili ne, kazao je Pudarić.

Smatra da kada Budimir dobije zahtjev od premijera na stol da ima jednostavan izbor – postupiti po Ustavu i potpisati odluke ili prekršiti Ustav i odbiti potpisati.

– To je njegov izbor. Ja ne mislim i odbijam svaku pomisao da predsjednik Federacije može odbiti postupiti po Ustavu. To nije pitanje ličnosti, već funkcije, istakao je Pudarić.