Published On: Pet, pro 21st, 2012

PUDARIĆ: Budimir je prekršio Ustav i pogazio zakletvu

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir prekršio je Ustav FBiH, izjavio je Svetozar Pudarić potpredsjednik FBiH.
Predsjednik FBiH svojom odlukom da ne smijeni ministre vlade FBiH koje mu je predložio premijer Nermin Nikšić direktno je prekršio Ustav, pojasnio je Pudarić.
Budimir i potpredsjednici obavezali su se zakletvom da će poštovati Ustav BiH. Znači, obavezali smo se da radimo i ono s čime se osobno ne slažemo, ali nam zakon nalaže kako moramo postupiti. Predsjednik FBiH morao je postupiti po zahtjevu federalnog premijera i da smijeni ministre koje je zahtijevao premijer, to je morao uraditi po Ustavu“, rekao je Pudarić.
Jedino je ostalo da Parlament FBiH na osnovu dosadašnjih odluka razmotri mogućnost na koji način se može kazniti Budimir za svoje neustavno ponašanje, kazao je Pudarić.
Budimirova odluka nanosi veliku štetu Federaciji BiH, jer se ne može formirati Vlada od nove parlamentarne većine. Zbog toga će trpjeti građani, a najviše oni najugroženiji koji zavise od javnih kuhinja, jer Vlada je već odavno blokirana zahvaljujući nezakonitim odlukama Budimira“, istaknuo je Pudarić.
Potpredsjednik FBiH prokomentirao je i odluku Ustavnog suda FBiH koji je proglasio neustavnim član 9. i sada se revizija boračkih prava može vršiti potpuno zakonito.
I ministar Helez se mogao opredijeliti da zakon koristi onako kako mu se sviđa, ali on je zakon primjenjivao onako kako je napisan. Sreća pa se našla ovlaštena osoba koja je mogla pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom i da omogući pravičniji pristup svakom pojedinačno, a to je tako napravljeno kada je Vladom FBiH predsjedavao pokojni Ahmet Hadžipašić”, kazao je Pudarić.
Potpredsjednik Federacije BiH je dodao “ako ćemo birati i provoditi ono što želimo onda ova zemlja ide u anarhiju”. Na kraju je zaključio da u svijetu ne postoji država u kojoj umjesto većine vlada manjina, kako je to u Federalnoj vladi