Published On: Pet, lis 3rd, 2014

DŽABA IH MARTIN POHODIO: Pučani podržali HDZ BiH i Čovića na izborima u BiH

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul podupro je HDZ BiH na predstojećim općim izborima u toj zemlji, uključujući i kandidata te stranke za hrvatskog člana BiH Predsjedništva Dragana Čovića te je pozvao stranke promatrače u grupaciji EPP-a iz BiH da provode reforme koje bi zemlju približile Europskoj uniji.

U video poruci, koju je objavila internetska televizija HDZ-a BiH, predsjednik EPP-a je istaknuo kako ova grupacija podupire proširenje Europske unije, u čemu će važnu ulogu imati Europsko vijeće i Europska komisija.

Europski put BiH

“Ovaj proces se ne smije i neće zaustaviti. Europski put Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja nije upitan. Biti će nam izuzetno drago primiti vas u veliku europsku obitelj čim za to budete spremni. Ali, da biste to ostvarili, ne treba dalje odgađati provođenje reformi, kako biste ostavili iza sebe političku, gospodarsku i socijalnu krizu koja koči razvoj vaše zemlje”, poručio je Daul u snimljenom obraćanju čelništvu i članovima HDZ-a BiH.

Čelnik EPP-a istaknuo je kako je za BiH posebno važno izgraditi jako i neovisno pravosuđe i javnu upravu te stabilan i učinkovit politički sustav. Daul je podsjetio predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da je, zajedno s čelnicima nekoliko stranaka promatrača u ovoj grupaciji pučkih stranaka, potpisao zajedničku izjavu da će raditi u duhu povjerenja i suradnje na zajedničkim ciljevima i vrijednostima te je pozvao na formiranje takvog ozračja i na izborima 12. listopada. Izrazio je nadu da će kampanja HDZ-a biti okrunjena uspjehom, kao što je to bio slučaj s Europskom pučkom strankom (EPP) na europskim izborima.

Uskoro opći izbori

Na skorim općim izborima u BiH birat će se članovi Predsjedništva, državni i entitetski parlamenti te skupštine deset županija u Federaciji BiH. Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH kandidirala su se četiri dužnosnika. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, kojega podupire više stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH, čelnik HDZ-a 1990. Martin Raguž, predsjednik Stranke pravde i povjerenja Živko Budimir i Anto Popović iz Demokratskog fronta kandidati su za hrvatskog člana Predsjedništva na ovim izborima.

U posljednjih osam godina hrvatske stranke su prigovarale da je Željko Komšić kao kandidat SDP-a BiH izabran za hrvatskog člana BiH Predsjedništva glasovima bošnjačkih birača.

Hina