Published On: Wed, Jun 14th, 2017

PTSP bi se mogao liječiti tek jednom injekcijom?

Američka je vojska naručila istraživanje koje bi trebalo odrediti može li anestetska injekcija u vrat ublažiti simptome posttraumatskog stresnog poremećaja, prenosi Index.hr. 

Ukoliko se ovaj tretman pokaže uspješnime, mogao bi se pokazati kao značajan korka naprijed u liječenju tisuća vojnika koji su se vratili s ratišta s ovim poremećajem, ne samo u SAD-u već i drugdje u svijetu.

U ovom su se istraživanju koristile injekcije koje se već desetljećima koriste u ublažavanju bolova u rukama, a posljednjih su ih godina doktori počeli koristiti na pacijentima s PTSP-om, jer se ovim injekcijama prekidaju poruke u živčanim nastavcima, kojima se kontrolira “bori se ili bježi refleks”.

Rana klinička istraživanja pokazala su ohrabrujuće rezultate kod vojnika pogođenih PTSP-om, pa su se tako odmah izgubili simptomi anksioznosti, povlačenja u osamu i slično. Iako većina doktora koja je pripisala ovakav tretman čvrsto vjeruje u njegovu učinkovitost, vojska ne želi odobriti njegovu širu pripremu dok ne dobije rezultate naručenog istraživanja. /HMS/