Published On: Čet, ruj 3rd, 2020

Psihijatri nam komentiraju slučaj kolege koji je optužen za zlostavljanje pacijentice

EMISIJA Provjereno donosi ispovijest bivših pacijentica varaždinskog psihijatra koji ih ja kako tvrde zlostavljao te unatoč prijavama Komori, još uvijek ima dozvolu za rad.

>>Pacijentice optužuju varaždinskog psihijatra: Tražimo me da se skinem, dirao me

Nakon što bi pridobio njihovo povjerenje, u sobi pod ključem započinjao bi sa sljedećim terapeutskim metodama – tražio ih da se skinu, dirao ih ili tražio da one diraju njega. Pozivao se na Freuda i objašnjavao važnost seksualnog odnosa za liječenje. Došle su kod njega po pomoć, a on ih je seksualno napastovao – ovako bivše pacijentice, od kojih jedna tada maloljetna, opisuju traumu koju su doživjele tijekom terapije kod uglednog varaždinskog psihijatra.

Hrvatska liječnička komora: Postupamo po svim zaprimljenim prijavama

Index je kontaktirao Hrvatsku liječničku komoru, kao i njihovog predsjednika Krešimira Luetića, no on nam se nije javljao na pozive ni odgovarao na mail i SMS, a u odgovoru Komore samo kratko stoji da “temeljem zakonskih propisa i općih akata Hrvatska liječnička komora postupa po svim zaprimljenim prijavama”. U odgovoru za Index navode i da prijave i postupke ne mogu komentirati radi potrebe zaštite osobnih podataka i zaštite nepristranog vođenja postupka.

Međutim, predsjednica Hrvatskog psihijatrijskog društva profesorica Alma Mihaljević Peleš za Index je prokomentirala ovaj slučaj, navodeći kako nema informacije o kojem se to psihijatru iz Varaždina radi, ali da bi mu se pod hitno trebala oduzeti licenca za rad.

“Ni mi liječnici nismo izuzeti od mentalnih bolesti”

“Hrvatska liječnička komora izdaje i oduzima licencu za rad liječnika, i ona ga je u svakom slučaju trebala promptno procesuirati. Zašto se to nije napravilo, ne znam. Vjerujem da je Komora išla u pravcu oduzimanja licence, ali da se nije vremenski požurila. Meni je jako žao što liječnik iz ovog slučaja potiče iz naše psihijatrijske zajednice gdje je etičnost prvi korak u odnosu prema pacijentu”, istaknula je profesorica Mihaljević Peleš.

Navodi kako je ovaj slučaj prestrašan i da se pod hitno treba provjeriti o čemu se radi jer je riječ o ozbiljnim optužbama.

“Moram reći jednu stvar, i mi liječnici smo samo ljudi, neki se mogu i razboljeti tijekom rada, nismo izuzeti i od psihičkih i mentalnih bolesti. Ovakvi postupci su apsolutno neprihvatljivi i potpuno se kose s etikom nekog liječnika. Uvijek si postavljam pitanje što se nekom liječniku dogodilo da tako postupa i sigurno je da ima mentalnih poteškoća. Nekome tko je završio edukaciju zna da je apsolutno zabranjeno da se s pacijentima intimizira na ikoji način, ne ide se čak ni u prijateljski odnos, zato mi ne liječimo ni svoje prijatelje ni obitelj”, objasnila je profesorica Mihaljević Peleš.

Ističe kako liječnici koji su emocionalno angažirani u nekom slučaju ne mogu biti racionalni i pružiti pravu profesionalnu pomoć te dodaje kako liječnici ne bi smjeli ostvarivati nikakve emocionalne odnose s pacijentima.

“Ako osjetimo da pacijent u nama izaziva negativne osjećaje, onda govorimo o kontra transferu, i tražimo od pacijenta da ga preuzme neki drugi psihijatar. Naša etika nalaže da ne ulazimo ni u kakve emocionalne odnose kako bismo mogli biti što racionalniji u liječenju i pružili pacijentu najbolju moguću pomoć. Ne znam o kome se radi u ovom slučaju, ali moj stav je da mu se treba zabraniti rad, a onda izvidjeti o čemu se radilo”, kazala je.

Ako se pokaže istinitim, onda se liječnika treba uputiti na liječenje i kasnije opet evaluirati njegov rad.

Psihijatar Vukušić: Ovo je jedna od najtežih povreda etike, liječnika treba najteže sankcionirati

Psihijatar Herman Vukušić za Index je rekao da se u ovom slučaju radi o jednoj od najtežih povreda etike, pogotovo za psihijatra.

“Psihijatri su ti koji znaju da postoji transfer i da pacijent projicira na njih sva pozitivna očekivanja i sva pozitivna iskustva s bitnijim osobama u svom životu, uzorima, idolima, takav transfer dovodi do toga da se često pacijenti zaljubljuju u terapeuta u početnoj fazi terapije, odnosno počinju gajiti određene emocije prema njemu, a to educirani psihijatar treba prepoznati i adekvatno reagirati. Ovdje se radi o zlouporabi psihodinamskog odnosa koju treba najteže sankcionirati”, smatra dr. Vukušić.

Komentirao je i kako ga ne čudi da Hrvatska liječnička komora tom psihijatru nije oduzela licencu za rad.

“Naša Komora ne reagira ni na slučaj kad se ljudi lažno predstavljaju kao psihijatri, a kamoli kod ovakvih slučajeva. Imali smo slučaj žene koja se lažno predstavljala kao psihijatar i Komora nije poduzela ništa, naveli su da ona nije njihov član”, kazao nam je psihijatar Vukušić.