Published On: Thu, Oct 3rd, 2013

PSBIH: Maksimalno jedinstvo izaslanstva BiH u Strasbourgu

SARAJEVO – Na redovitom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE), koje se održava u Strasbourgu, ogromnom većinom prihvaćeni su amandmani na Izvješće o funkcioniranju demokratskih institucija BiH.

Amandmanima koje su uložili članovi Stalnog izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u PSVE-a Milica Marković, Ismeta Dervoz, Borjana Krišto, Nermina Kapetanović, Saša Magazinović i Senad Šepić se otklanja mogućnost predloženih sankcija u budućnosti.

Stalnog izaslanstvo PSBiH u PSVE je djelovalo maksimalno jedinstveno i govorilo “jednim glasom”, što je prepoznato i pozdravljeno od strane svih onih koji su na kraju u svojim diskusijama naglasili da pozdravljaju napore i pozitivne korake koji su, naročito u posljednje vrijeme, napravljeni u BiH .

Svojom potporom, kako potpisima na amandmane tako i glasovanjem, parlamentarci iz brojnih europskih zemalja, a posebno iz susjednih, pokazali su da za razliku od predlagatelja sankcija poznaju duh i načela funkcioniranja Vijeća Europe koji se temelje na potpori, suradnji, razmjeni iskustava i znanja, a ne na sankcijama i prijetnjama. Inače, članovi Stalnog izaslanstva PSBiH imali su aktivno sudjelovanje tijekom održavanja plenarne sjednice, kao iu radu odbora i političkih skupina PSVE-a.

U svega nekoliko dana održali su desetke sastanaka s izaslanstvima drugih država, te s utjecajnim pojedincima u Vijeću Europe. Posebno su naglasili važnim i poduzete aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH kroz djelovanje diplomatsko-konzularne mreže BiH u državama članicama Vijeća Europe, kao i doprinos Misije BiH u Strasbourgu, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(Fena)