Published On: Mon, Mar 30th, 2020

Prvozaraženi preminuo od srčanog zastoja, četvero na respiratoru u kritičnom stanju

Prvozaraženi pacijent preminuo je u ponedjeljak u kasnim prijepodnevnim satima od srčanog zastoja u svojoj 53. godini, potvrdio je dr. Jurica Arapović na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite HNŽ-a održanoj u Mostaru.

Do sada su sve skupa testirana 322 uzorka na mikrobiologiju SKB Mostar, a 281 uzorak je došao s područja HNŽ-a. Preko vikenda su testirana 53 uzorka.

Ukupno je sada 44 pozitivnih bolesnika od toga dva sa smrtnim ishodom. U Konjicu je 26 pozitivnih, u Mostaru 13, a u Čitluku šest. Trenutno se u Covid-19 bolnici u Mostaru liječi 13 bolesnika od toga ih je četvero na respiratoru. Ostali su srednjeg i teškog općeg stanja dok ih je dvoje u oporavku, kazao je dr. Arapović.

Četiri pacijenta na respiratoru imaju neizvjesnu prognozu te su u kritičnom stanju, dodao je Arapović.

1.491 osoba u samoizolaciji

Do sada je sveukupno na području Hercegovačko-neretvanske županije izdano 1.491 rješenje o zdravstvenom nadzoru od toga 48 u nedjelju.

Upućen je apel i onima koji dolaze u ovu županiju iz Europske da ostanu u svojim domovima te da ne dolaze u županiju odnosno tamo gdje im je prebivalište. Nemojte ugrožavati živote vaših roditelja koji su starije životne dobi, istaknuto je.

Savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a Darko Juka potvrdio je na konferenciji za novinare da će grupacija Agram uplatiti po 100.000 KM SKB-u Mostar, Općoj bolnici Konjic te bolnici u Banja Luci.