Published On: Uto, stu 14th, 2017

PRVOTNI AMERIČKI PRIJEDLOG O UREĐENJU BIH DOLAZI SAM OD SEBE: U slučaju neusvajanja Izbornog zakona BIH postaje uređena slično SAD-u

Prije nekoliko godina, prijedlog US ambasade bio je ovakav: Ugasiti FBIH, ovlasti FBIH prenijeti na državu. Formirati državnu vladu umjesto vijeća ministara. Ta vlada imala bi 15 ministarstava. RS bi tim činom postala tek jedna od mnoštva federalnih jedinica u BIH. Izgubio bi se polaritet među entitetima. Brčko bi zadržalo status distrikta. Čak bi konkuriralo za glavni grad BIH. Gašenjem FBIH manji dio ovlasti prenio bi se na kantone, veći na državu, dio ovlasti RS-a prenio bi se na državu. BIH bi na državnom nivou imala programsku vladu. Ne tronacionalnu. Srednji nivo, činile bi federalne jedinice, današnjih 10 kantona postale bi federal units. RS bi postala 11-a federalna jedinica.

Uštede u proračunu bile bi ogromne. Pojedini kantoni bi se možda ujedinili, možda podijelili, kako po želji i volji naroda odluče.

U takvoj BIH ne bi bilo toliko trvenja među Bošnjacima i Hrvatima kao danas. Ne bi se došlo do trećeg entiteta, ali ne bi bilo niti otimačine prava i majorizacije kao danas.

Prve vlade na razini države bile bi tronacionalne, dok bi se s vremenom prešlo na klasične programske vlade. Koje bi se formirale na principu jedan čovjek jedan glas.

Svaka federalna jedinica imala bi pravo veta na određene odluke državne vlasti.

Domovi naroda ne bi postojali. Jer bi tu ulogu preuzele federalne jedinice.

Gašenjem FBIH uštedilo bi se preko 2 mld dolara godišnje. Taj novac bio bi prebačen ogromnim dijelom na kantone. Kantoni više ne bi bili institucije koje se toliko zadužuju. Te bi ti novci bili iskorišteni u gospodarski razvoj.

Ojačala bi državna razina vlasti.

U njoj niti jedan narod ne bi imao jamstvo sudjelovanja. Politička scena na državnoj razini podijelila bi se na lijevi i desni blok. Vlade bi se smjenjivale kao i u drugim državama Europe.

Glavni protivnik ovakvom prijedlogu Amerikanaca bili su Srbi. Ali i političko Sarajevo. Gašenje FBIH shvatili su kao udar na bošnjački nacionalni interes. Jer između FBIH u kojoj dominiraš i države BH u kojoj ne dominiraš ljepše je ovo prvo.

Nakon nekoliko jakih pritisaka iz Sarajeva US administracija odustaje od ove inicijative. Predlažu centralizaciju FBIH.

Prijedlog je zamro. I dugo godina ga se nije spominjalo.

Što će se dogoditi u BIH ako ona ne usvoji Izborni zakon?

Državni parlament moći se popuniti- Al ne i državni domovi naroda.

Vlada FBIH neće se moći formirati jer neće biti federalnih domova naroda.

Postojat će kantonalne vlade, vlada RS-a i parlament BIH. Postojat će Predsjedništvo države.

Praktički će BIH preko noći postati onako uređena kako su je nekad predlagali Amerikanci.

Država sastavljena od federalnih jedinica, RS-a, USK, TK, SK, ZE-DO K, HBŽ-,a PŽ-a, ZHŽ-a, SBŽ, a , Podrinjskog kantona i Distrikta Brčko.

Državna vlast se može formirati bez potpore u Domu naroda. Prostom većinom. Kako neće biti Domova naroda na državnoj razini nitko tu Vladu neće moći osporiti.

Vlast na državnoj razini ne mora imati potporu RS-a da bi se formirala. Taj slučaj imamo i danas.

Praktički 2018-e godine moguće je da BIH proglasi prvu građansku vladu na razini države. Ukoliko OHR, nakon propasti formiranja vlade FbIH dopusti formiranje više ministarstava na državnoj razini eto nas potpuno na američkom modelu.

Komunikaciju s kantonima, odnosno federalnim jedinicama nakon propasti FBIH preuzet će država.

Sarajevo će divljati. Političko Sarajevo. Hrvatski kantoni ga neće priznati, kao centar Federacije. Jer federalnu vlast s nekom novom Platformom bit će nemoguće proglasiti.

Kriza koja ide ka BIH mogla bi joj zapravo pomoći da iz daytonske BIH pređe u drugu fazu.

Federalnu BIH, sa federalnim jedinicama na srednjem nivou, i državnom Vladom. BIH bi se praktički rješila jednog nivoa vlasti. Postala bi znatno jeftinija.

Međunarodna zajednica cijelo vrijeme predlaže jeftinija rješenja.

Odbijanje političkog Sarajeva da provede odluku Ustavnog suda BIH, praktički gura BIH u znatno jeftinije i racionalnije uređenje.

Ako se nakon ovog ujedine pojedini kantoni. Onako kako oni to budu željeli, eto jeftine i funkcionalne BIH.

Pametni to mogu shvatiti ako žele dobro ovoj zemlji.

Loši dečki kojima je samo do krize, kako bi mogli što više da ostau tu, ovaj model svakako će pokušati zaustaviti. Proglašenjem nelegalne vlasti u FBIH.

Jer znate, onima koji se nominalno pozivaju na jaku BIH i jaku državnu vlast u BIH, Federacije ipak na prvom mjestu.

Puno maski će pasti idućih mjeseci.

Pripremite kokice. Show počinje.

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x