Published On: Sri, velj 24th, 2021

PRVOSTUPANJSKA PRESUDA EDIMU FEJZIĆU Uzurpator hrvatske pozicije u Domu naroda Parlamenta FBiH osuđen zbog kupovine glasova

Općinski sud u Goraždu donio je prvostupanjsku presudu kojom je Edima Fejzića, zastupnika u Županijskoj skupštini BPŽ Goražde i izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, oglasio krivim za kupovinu glasova na izborima 2018. godine.

Riječ je o kaznenom djelu Povreda slobode odlučivanja birača iz Kaznenog zakona FBiH.

Fejzić je prvostupanjski osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM i kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, priopćeno je iz Tužiteljstva BPŽ Goražde.

Fejzića je županijsko tužiteljstvo teretilo da je 7. studenog 2018. godine, na hodniku ispred prostorija stranke Goraždanska priča u Goraždu, u namjeri da podmićivanjem utiče na birače u BPK Goražde da na izborima za zastupnika županijskoj Skupštini glasaju za njega, svjedoku iz Goražda, čiji je identitet poznat Tužiteljstvu, predao iznos od 100 KM.

To je učinio kako bi mu svjedok pored svog glasa i glasa svoje supruge, iz kruga svoje obitelji i prijatelja osigurao još četiri glasa na listi za zastupnika u Skupštini BPŽ Goražde.

Optuženi je s Tužiteljstvom zaključio sporazum o priznanju krivnje koji je postupajući sudac prihvatio nakon provedene zakonske procedure te donio prvostupanjsku osuđujuću presudu

“Hrvat” Fejzić

Fejzić je zahvaljujući činjenici da se izjasnio kao “Hrvat” izaslanim u Dimu naroda Parlamenta Federacije BiH i tamo nominalno predstavlja Hrvate. Inače, prema popisu stanovništva iz 2013. godine u BPŽ Goražde žive 24 Hrvata, a on je s osvojenih 318 glasova delegiran iz Skupštine BPŽ u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Fejzića je “zapalo” da Hrvate predstavlja temeljem matematičkih formula po kojima trenutačno funkcionira izborni sustav BiH i po kojima je predviđeno da nacionalne klubove u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH čini barem po jedan zastupnik iz reda svakog konstitutivnog naroda iz svake od deset županija, bez obzira koliko u njima kojeg naroda živi.

Nekoliko ranijih slučajeva, sličnih ovome, bili su povod da Božo Ljubić podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatraži izmjene izbornog zakona kako bi se osiguralo da interese konstitutivnih naroda u Domu naroda Federacije BiH predstavljaju oni koje ti narodi izaberu.

Ustavni sud BiH je, odlučujući po prizivu Ljubića na sporne odredbe Izbornog zakona, ocijenio kako je ispravno stajalište da Dom naroda nije dom federalnih jedinica, nego konstitutivnih naroda pa bi sukladno tomu trebalo izmijeniti Izborni zakon kako bi se osiguralo poštivanje autentične volje biračkog tijela i spriječili razni “fejzići” i šahinovići”. Presuda Ljubić odnosi se i na sva druga tijela vlasti koja su zajamčena predstavnicima konstitutivnih naroda, poput predsjedništva BiH čime bi se konačno spriječio “slučaj Komšić. Provedbu presude Ustavnog suda BiH blokira bošnjačka SDA ali i ostale sarajevske političke stranke kojima je u interesu unitarizacija i centralizacija Bih s dominacijom većinskog naroda.