Published On: Čet, pro 12th, 2013

“Prvo progon Srba, pa progon ćirilice”

Šef Katedre za srpski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu profesor Veljko Brborić upozorava da je u Hrvatskoj na djelu progon ćirilice i da se sve čini da ona nestane.

Veljko Brborić, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu

“Oni žele ćirilicu potpuno izbrišu, da ćirilice ne bude ni u promilima. To je, također, jedna vrsta pritiska na Srbe koji su ostali u Hrvatskoj. Oni koji se bave doktrinama nazvali bi to ‘oblikom specijalnog rata”, ističe Brborić za Srnu .

 

 

On ocjenjuje da u povijesti jezika i naroda, izvan naših prostora, nema podataka da je neko pismo promatrano kao neprijateljsko – kao što se to događa u Hrvatskoj.

 

 

 

“Ne mogu shvatiti da će preko toga kulturna Europa tako lako preći”, navodi Brborić i napominje da je nekada ćirilica u Hrvatskoj bila drugo pismo i da je bila vezana za srpski živalj, koga u Hrvatskoj nekada nije bilo tako malo. Brborić smatra da “nije došlo samo do progona Srba iz Hrvatske nego i progona ćirilice”.

 

Prema njegoviom riječima, “ono što se u 21. stoljeću događa u Hrvatskoj, gdje se ruši sve što je ćirilično, predstavlja jasnu poruku, a hrvatska vlast na to blagonaklono gleda iako daje izjave u stilu da – ‘to nije u redu’, koje su više ili manje pomirbeni “.

 

“Nije u redu da onog trenutka kada u Vukovaru imate ćiriličnu ploču – imate i organiziranu grupu i krampe da to ruše”, navodi Brborić.

 

Podsjetivši na ustaški zakon iz travnja 1941. godine, gdje se u Zakonskoj odredbi o zabrani ćirilice navodi da se na području NDH zabranjuje upotreba ćirilice, Brborić ocjenjuje da se “onako kako se u tadašnjoj Hrvatskoj postupalo prema jednom pismu – jedino postupalo prema Židovima”.

 

On je podsjetio da današnja Hrvatska ima jasne zakone s međunarodnim standardima, ali da su Hrvati odlučili promijeniti zakon, pošto su shvatili da su Srbi sastavni dio tih odredaba.