Published On: Mon, Apr 3rd, 2017

PRVO OBRAĆANJE HRVATSKE PREDSJEDNICE SRPSKOM PREDSJEDNIKU: Ohladiti glave i unaprijediti odnose naših naroda

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je u ponedjeljak novom srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, nadajući se da će naći rješenja za otvorena pitanja između dviju susjednih država i obećavši potporu Zagreba na putu Srbije u EU.

Aktualni srbijanski premijer Aleksandar Vučić pobjedio je u nedjelju na predsjedničkim izborima, osvojivši u prvom krugu više od 55 posto glasova.

“Upućujem vam srdačne čestitke u povodu izbora na dužnost predsjednika Srbije. Uvjerena sam kako ćete na toj odgovornoj dužnosti uspješno raditi za sveukupni napredak vaše države i za dobrobit svih njezinih građana”, stoji u čestitki hrvatske predsjednice.

Grabar-Kitarović vjeruje da će zajedno s Vučićem u predstojećem razdoblju pridonositi unaprjeđenju hrvatsko-srbijanskih odnosa i nada se da će naći rješenja za preostala otvorena pitanja koja opterećuju odnose između dviju susjednih država.

Dvoje dužnosnika potpisalo je u lipnju 2016. u Subotici Deklaraciju o jačanju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja – zaštiti manjina, utvrđivanju granice, sukcesije bivše Jugoslavije i potraga za nestalim osobama u ratu 90-tih godina.

“Želim naglasiti kako Hrvatska podupire proces europskih integracija Srbije i spremna je nastaviti prenositi stečena znanja i iskustva iz zahtjevnog procesa koji je i sama nedavno prošla”, istaknula je Grabar-Kitarović koja vjeruje i u uspješnu suradnju u okviru Procesa Brdo-Brijuni, formata za dijalog o jačanju suradnje i stabilnosti jugoistočne Europe.