Published On: Čet, pro 18th, 2014

PRVI U HRVATSKOJ Dva lezbijska para čekaju rješenje Općinskog suda u Zagrebu o posvojenju djece

PRVI U HRVATSKOJ Dva lezbijska para čekaju rješenje Općinskog suda u Zagrebu o posvojenju djece

Ovo pravo svojom namjerom odgovara posvojenju djeteta u hetero vezama
Zagrebački općinski sud u prošlih je mjesec dana zaprimio dva zahtjeva za ostvarivanje partnerske skrbi nad djetetom koje odgajaju istospolni roditelji. Radi se o pravu iz Zakona o životnom partnerstvu koje svojom srži i namjerom zapravo odgovara posvojenju djeteta kakvo u heteroseksualnim vezama ostvaruju očuh ili maćeha.
– To su prvi zahtjevi te vrste u Hrvatskoj. U oba slučaja radi se o lezbijskim obiteljima čija su djeca planirana i u kojima se obje roditeljice o njima zajednički brinu. No, dosad je samo jedna roditeljica imala status majke, a druga nije imala nikakvih formalnih prava i obveza. Ostvarivanjem statusa partnera skrbnika, dobit će prava i obveze gotovo jednake onima koja ima roditelj – kaže Marko Jurčić iz Zagreb Pridea, čije odvjetnice pomažu tim parovima u ostvarenju prava.

Skrb o jednom djetetu

Svaki od dva para koja su zatražila partnersku skrb brine se o jednom djetetu, a djecu su dobile posvojenjem od strane jedne od njih ili potpomognutom oplodnjom.
Prema istraživanju koje je Zagreb Pride proveo prošle godine na 700 parova, oko 40 parova u Hrvatskoj brinulo se o djeci u istospolnim zajednicama. Stvarna je brojka, procjenjuju aktivisti, vjerojatno dvostruko veća.

Zadovoljni Bauk

Parovi koji su na zagrebačkom sudu pokrenuli postupak za ostvarivanje partnerske skrbi prije toga sklopili su životno partnerstvo. Prema podacima Zagreb Pridea, od rujna, tj. stupanja na snagu Zakona o životnom partnerstvu, do kraja ove godine životno partnerstvo sklopilo je 40 parova.
– Tu su ubrojeni i parovi koji su predali zahtjev, a vjenčat će se tijekom prosinca. To znači da je svaki tjedan u Hrvatskoj održano jedno gay vjenčanje – tvrdi Jurčić.
Ministar uprave Arsen Bauk zadovoljan je vijestima.
– Drago mi je što je zakon zaživio i što osobe sve više ostvaruju svoja prava – rekao je.

TKO ODLUČUJE O PARTNERSKOJ SKRBI Centar za skrb daje mišljenje sudu

Prema Zakonu o životnom partnerstvu, partnersku skrb nad djetetom svojeg istospolnog partnera osoba može ostvariti samo ako je drugi biološki roditelj nepoznat, ako je preminuo ili mu je trajno oduzeta roditeljska skrb zbog zlostavljanja djeteta. Zahtjev se predaje sudu, a nakon toga sud angažira nadležni centar za socijalnu skrb koji pak provjeri uvjete istospolnih partnera i procijeni je li partnerska skrb u interesu djeteta. Nakon što centar sudu dostavi svoje mišljenje, sud donosi odluku.
– Prema zakonu, odluka mora biti donesena u roku od tri mjeseca – kaže Marko Jurčić.
Razlika između maćehinskog posvojenja i partnerske skrbi administrativne je prirode: istospolna partnerica ne upisuje se u rubriku za roditelje kao druga majka, nego se stavlja bilješka da je stekla status partnera-skrbnika. Ostvarivanjem partnerske skrbi automatski status bake i djeda ne stječu i njeni roditelji ili rodbina, kao što je kod posvojenja.
Sve ostalo praktički je isto – partner-skrbnik ima sva prava i obveze kao i roditelj. Dužan je brinutise o djetetu, a u slučaju rastave dužan je viđati dijete i plaćati alimentaciju.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare