Published On: Ned, ožu 17th, 2013

Prvi put od Šizme – ekumenski patrijarh na papinom ustoličenju

Carigradski i ekumenski patrijarh Bartolomej prisustvovaće 19. ožujka ustoličenju novog pape Franje u bazilici Svetog Petra u Vatikanu.
To će biti prvi put od podjele crkve 1054. godine da će jedan ekumenski patrijarh prisustvovati toj ceremoniji, javlja Vjerska informativna agencija (VIA), prenosi Beta.
U pratnji patrijarha Bartolomeja biće mitropolit pergamski Jovan Ziziulas, jedan od najvećih pravoslavnih teologa koji je predsjedatelj pravoslavne strane u teološkom dijalogu dviju crkava.
U ime Moskovske patrijaršije, u Rim će otići “drugi čovjek” mitropolit Volokolamska Ilarion Alfejev, zadužen za vanjske poslove.
U Vatikanu je priopćeno da će ustoličenju prisustvovati predstavnici 180 država.
U ime američke vlade na ceremoniju će doći potpredsjednik Joe Biden, a dolazak je najavila i predsjednica Argentine Kristina Kirchner.
Ustoličenju će prisustvovati i predsjednice Brazila i Meksika Dilma Rousseff i Enrika Pena Nieto.
Iz Europe, na ceremoniju će doći njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski prestolonasljednik princ Charles, španjolska kraljica Sofija i prestolonasljednik Felipe, belgijski kralj Albert Drugi i kraljica Paola i francuski predsjednik Francois Oland.
intronizacija pape je samo formalan i ceremonijalan čin, koji nema crkvenopravno značenje .
Bivši papa Benedikt Šesnaesti neće prisustvovati ustoličenju svog nasljednika.