Published On: Pet, ožu 22nd, 2013

PRVI PUT SPORAZUM I SDA ODMAH RUŠI: Eto apartheida nad Bošnjacima,eto ga ide….

Lideri šest najvećih političkih partija u Bosni i Hercegovini prihvatili su na današnjem sastanku u Briselu asimetrična rješenja za Bosnu i Hercegovinu, kazali su Agenciji FENA u Stranci demokratske akcije (SDA)

 S dogovorenim se slažu lideri šest stranka – Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, HDZ 1990, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH i Srpska demokratska stranka (SDS).


U SDA pojašnjavaju da će sada Republika Srpska biti jedna izborna jedinica, a Federacija BiH će imati njih deset. Svaki kanton daje isti broj elektora, po tri, što znači da isti broj elektora daje Sarajevski kanton koji ima 800.000 stanovnika i, na primjer, Posavski kanton koji ima 40.000 stanovnika.

– Ovakvim dogovorom napravljena je diskriminacija, na štetu Bošnjaka. Jedan glas u kantonima s hrvatskom većinom vrijedi pet glasova u kantonima s bošnjačkom većinom – pojašnjavaju u SDA i iznose stav da je to uvođenje apartheida.
Napominju i da ostale niko ne spominje, iako su oni predmet presude Međunarodnog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”, koja je bila tema današnjeg sastnaka lidera sedam političkih partija s generalnim direktorom za proširenje Stefanom Sanninom.
 
SDA izbjegava reći da je izbor predstavnika u predstavnički dom parlamenta FBIH i BIH i dalje utemeljen na principu jedan čovjek jedan glas, te da elektorski sistem vrijedi samo za institucije u kojima je institucionalizirano kolektivno pravo kao što je institucija Predsjedništva BIH. Budući da je SDA bio protiv toga, navodno, da Bošnjaci drugima biraju predstavnike, no osuđuje model koji to donekle onemogućava, kakav je ovaj.
SDA je također licemjerna i po pitanju asimetričnog rješenja za RS i FBIH. Sama BIH je asimetrična a  upravo je predsjednik SDA potpisao asimetrično rješenje za BIH. Jedan entitet bez kantona i jedan sa kantonima. Predsjednik SDA Alija I. potpisao je i asimetričnost u izboru članova predsjedništva, na način da se jedan bira u RS a dva u FBIH.
Tada asimetričnost Sulejmanu Tihiću nije smetala.
Postojećim modelom dopušta se bilo kojem građaninu BIH makar ne bio pripadnik jedne od tri konstitutivne nacije, da se kandidira za bilo koju funkciju u zemlji. Elektorskim sistemom osigurav se da Bošnjaci ubuduće ne mogu Hrvatima nametati člana Predsjednišva BIH. Onaj kandidat koji pobjedi u najvećem broju izbornih jedinica bit će jedan član predsjednišva iz FBIH. Onaj tko bude drugi po broju pobjeda u pojedinim izbornim jedinicama bit će drugi član predsjedništva.
Kad bi se ovaj model primjenio na rezultate prošlih izbora članovi Predsjedništva BIH bili bi Komšić, Krišto i Radmanović primjerice.
SDA je stranka koja se s ovim jasno odredila kao rušilački element u BIH i kojane preza od potpune paralize zemlje, i ekonomskog uništavanja BIH sve do narednih izbora. Njima je predizborna kampanja već počela.
poskok.info