Published On: Uto, tra 12th, 2022

Prvi put da više migranata odlazi nego što ih dolazi

Procjenjuje se da van centara trenutno boravi oko 1.880 migranata, od čega njih 1.300 na području Bihaća, 530 u Velikoj Kladuši te oko 50 na prostoru Cazina.

Ovi migranti, kažu u policiji, borave u napuštenim i devastiranim stambenim i proizvodnim objektima, te u divljim kampovima, koji se nalaze na otvorenom u blizini granice s Republikom Hrvatskom, prenose Nezavisne novine.

“Policija i dalje nastavlja provoditi raniju naredbu policijskog komesara USŽ kojom se onemogućava ulazak migranata na prostor Unsko-sanskog kantona i oni se nastoje odvratiti od toga. Tijekom 2021. godine policija je na polazna odredišta vratila više od 17.000 migranata”, kazao je Adnan Beganović, glasnogovornik MUP-a USŽ.

Prema njegovim riječima, priliv migranata na područje USŽ je značajno smanjen, a time i broj krivičnih djela čiji su počinitelji strani državljani. Tako je tijekom protekle godine zabilježeno 45 krivičnih djela od strane migranata, što je za gotovo 50 posto manje u odnosu na 2020. godinu.

Među pomenutim krivičnim djelima zabilježen je i jedan pokušaj ubojstva, nekoliko slučajeva preprodaje i uživanja narkotičkih sredstava, a najviše je slučajeva fizičkih napada i otuđenja imovine.

“U ovom trenutku prvi put imamo situaciju da više migranata odlazi s područja Unsko-sanske županije nego što ih dolazi. Oni koji ne uspiju prijeći preko hrvatske granice, vraćaju se u Sarajevo ili Srbiju, pa pokušavaju pronaći neku drugu rutu za odlazak u zapadnoeuropske zemlje, jer im ova naša jednostavno nije više isplativa”, kaže Beganović.

Premijer USŽ Mustafa Ružnić kaže kako je situacija s migrantima neusporedivo povoljnija u odnosu na ranije godine.

“Zahvaljujući dobroj suradnji i koordinaciji svih nadležnih institucija, došlo je do značajnog smanjenja priliva migranata u naš kanton. Na ulicama Bihaća i Velike Kladuše mnogo ih je manji broj i građani se sada osjećaju mnogo komotnije i sigurnije”, kazao je Ružnić.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Teroristi izbjegavaju teroriste..

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Ne zna se jedino- jesu li viši blebani došljaci ili udomitelji došljaka.