Četvrtak, 18 srpnja, 2024

“PRVI MAČIĆI” NAŠE TV Tko je briljirao, a tko razočarao, što je bilo dobro, a što treba mjenjati?

Must Read

Devedeset posto programa kojeg emitiraju javni rtv servisi u BiH- Federalna televizija i BHT niti ih se tiče, niti ih interesira, niti ga većina bh Hrvata gledaa. Zato su s nestrpljenjem očekivali početak emitiranja privatne hercegovačke Naše tv, komercijalne televizije na hrvatskom jeziku. Pa, iako je riječ o privatnom tv projektu, početak emitiranja programa Naše tv, čini se, nije bila samo vijest dana u Hercegovini, već možda i, ispostavi se, najvažnija novost ove godine južno od Ivana, a možda i sjeverno. Naime, novosti u ovoj zemlji već godinama zapravo nema, recikliraju se stare priče i teme, a teško da će ih skoro i biti.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Od te naše novosti, Naše tv, prije svih hercegovački Hrvati očekuju da bude nadomjestak hrvatskog javnog rtv servisa, dok se politička i ina borba za ostvarenjem tog prava nastavlja, a to znači da se na profesionalan način bavi svim životnim segmentima ako ne može svih, ono bar hercegovačkih Hrvata, od zbivanja na političkoj sceni, preko poduzetničkih tema, sportskih i kulturnih događaja, do tema i problema modernog društva- nasilja, narkomanije,…

Da nam ponudi i zanimljiv obrazovni i zabavni program, u budućnosti neku domaću tv seriju. Je li to njezina misija, hoće li ona, tako struktuiranim programom, moći ostvariti i visoku gledanost, privući oglašivače i zadovoljiti interese svojih osnivača, dioničara- donijet im profit u budućnosti, ili bar ne prokockati njihovo povjerenje tj.novac? Vjerujem da da.

Nedostajuća hrvatska kockica u tv mozaiku BiH

Naime, na medijskoj, preciznije televizijskoj sceni u BiH, u tom tv mozaiku, upravo je nedostajala ta hrvatska tv kockica, makar i komercijalna, koja će, ako se ekipa potrudi i bude producirala zanimljiv i gledljiv program, zaintigrirati i gledatelje diljem BiH da pritisnu dugme na daljinskom upravljaču i “zavire” u Hercegovinu, koje do sada, gotovo, da nije bilo na ekranima. Bar ne one realne, stvarne, zanimljive, raznovrsne. Baš kao što i gledatelje s ovih područja znatiželja natjera da pogledaju primjerice bijeljinsku BN televiziju, sarajevsku TV1, ili neku drugu televiziju, koja ih može privući zanimljivim sadržajem iz drugih krajeva ove zemlje, iz srpskih, ili bošnjačkih krajeva. Ako u tom uspiju privuči će oglašivače iz cijele zemlje, što će im donijeti više novca za ulaganje u proizvodnju novih formata.

Ne zatvarati, već širiti vidike

Naša tv, a vjerujem kako je glavna urednica ove tv kuće Hloverka Novak Srzić toga svjesna, ne smije, dakle, zato što Hrvati nisu imali svoje ozbiljne televezije, upasti u zamku- producirati autarkičan program, ne smije gledateljima zatvarati, već otvarati vidike. Ne smije biti jednostrana, jednumna, monotona, apologetska, površna, već televizija koja će sučeljavati mišljenja, biti dinamična, argumentirano kritična, čije če emisije voditi dobro upućeni i za teme emisija dobro pripremljeni novinari. Biti informativna, ali i zabavna, da bi bila gledana, jer od toga će ovisiti hoće li uspjeti, opstati

Menadžment Naše tv mora biti svjestan  da na televizijskom tržištu nisu sami, da gledatelji danas imaju mogućnost birati, ne između 2-3 televizijska kanala, već između 100- 200 televizijskih programa i da samo visokim televizijskim standardima i inventivnošću, mogu zadržati gledatelje privučene  frustriranošću zbog nepostojanja “njihove tv” i višemjesečnim najavama pokretanje ovog tv projekta u drugim, prije svega, hrvatskim medijima.

“Vraćam se odmah” zamjeniti s “Open Non- Stop”

A zadržati ih, sigurno,  neće  najavama kako će imati samo tri sata vlastitog programa, a ostatak će popunjavati videospotovima i reklamama.Time ih mogu samo otjerati. Kao što za trgovinu već odavno ne važi “Vraćam se odmah” isto pravilo vrijedi i za tv trgovinu- televiziju. Naiđe li gledatelj-kupac dva tri puta na videospotove, ili reklame, tj na “vraćam se odmah” na ekranima Naše tv, možda, nakon toga, odluči više ne navraćati.

Televizija danas, u 21. stoljeću, mora emitirati program 24 sata dnevno. To rade sve televizije i u BiH, iako ni one, kao ni Naša tv, nemaju više od nekoliko sati vlastitog programa. Ali zato kupe domaći ili strani serijski ili dokumentarni program. Ako su trenutni filmski hitovi skupi, može ih se kupiti manje, a više starih filmskih domaćih i svjetskih filmskih klasika, gdje otkup prava na prikazivanje ne iziskuje basnoslovne novce. Kad tako sklopite 10 sati programa, njegovim repriziranjem dobijete dvostruko više. I eto načina kako poruku “Vraćam se odmah” zamjeniti onom: “Open- Non-Stop”

A sada pokušajmo kritici podvrći ono što smo vidjeli sinoć.

Emisiju “Dobar dan Hercegovine” , priznajem, nisam uspio odgledati. Nakon napornog dana, a takav mi je svaki, svladao me san. Naspavan i odmoran stigao sam na treću minutu Dnevnika. Scenografija- moderna, dnevnička. Špica također. Nedostajali su kratki jinglovi za vrijeme i sport. U novinarskim prilozima nije bilo kardinalnih grešaka. Dobri kadrovi, dobra montaža, dikcija može proći- no nezreli, mladenački glasovi malo paraju uši. Prilozi bi trebali biti dinamičniji, tonski inserti koji traju više od 15-20 sec, odnosno jedne rečenice, treba rezati.

Moderna dnevnička scenografija- nedojmljivi prezenteri

Nakon Dnevnika Naše tv, ipak, sam morao pogledati i još neku sarajevsku televiziju, da bi saznao što se događa u ostatku zemlje. Ne mora dakle Naša tv opširno izvještavati o svim događajima u BiH, ali je, primjerice, samovoljni izlazak Fahrudina Radončića iz bolnice, vijest, koja bi morala naći, makar 30 sekundi, prostora i u Dnevniku komercijalne, hercegovačke- Naše tv, kao i primjerice sažete reakcije sarajevskih stranaka na prijedloge SDA o podjeli Mostar, a ne samo stav HDZ BiH o toj temi. To gledatelje, vjerujem više zanima od inforamacije o jučerašnjem terorističkom napadu u Obali Bjelokosti. Zato Našoj tv treba neko iskusnije uredničko ime, ako se već Hloverka ne stiže baviti sadržajem i strukturom Dnevnika. Vidjeli smo i javljanje uživo, što je trend modernih televizija. No, razgovor s Nevenkom Hercegom, trebao je biti dinamičniji i kraći, a premijer ne sniman iz prifila, već pod kutom od 45 stupnjeva.

nasa-tv-dnevnik-damir

Voditeljski dvojac Dnevnika Naše tv

Kad već, među novinarima-izvjestiteljima nema iskusnih novinarskih imena, onda bi barem prezentatorski dvojac vijesti trebao biti dojmljiviji. A njih treba pronaći, ako ih nema među sadašanjim uposlenicima, treba ih pronaći na tržištu, platiti i dovesti na televiziju. Šta košta, da košta. A, možda Naša tv u pričuvi ima još koji par voditelja Dnevnika. pa ostaje sačekati i vidjeti i njih, pa onda suditi.

Ivana Ćubela- televizijsko otkrivenje

Nakon Dnevnika, emitirana je emisija Pod povećalom. Odlična scenografija. Gosti načelnici četiri hercegovačke općine- Gruda, Posušja, Tomislavgrada i Kupresa. Iako se takvom strukturom gostiju i temom “o svakom problemu svake od loalnih administracija po malo”, nije mogla razviti polemična, iskričava emisija, ipak me je dobro pripremljena voditeljica i urednica emisije Ivana Ćubela prisila da ju odgledam do kraja. “Pod povećalom” je otkrila posljedice svojevrsne medijske blokade hrvatskih prostora- našu neinformiranost. Iako već 25 godina pratim zbivanja u BiH, za mnoge probleme s kojima se suočavaju načelnici hercegovačkih općina, prvi put sam, priznajem, čuo tek večeras.

Voditeljica Ivana Ćubela pravo je televizijsko otkrivenje. S televizičnim izgledom, stavom i stilom, dobro pripremljena, otresita kad zatreba, nije, kao na nekim drugim televizijama, gostima upadala u svaku rečenicu, ali ni dozvoljavala monologe. Iako bez iskustva u voditeljskom poslu, sugovornicima nije dozvoljavala da joj drže lekcije, ali ni pretjerivala u tom pokazivanju “tko je gazda(rica) u studiju”- tko pita, a na kome je da odgovara. Svaka čast! Ivana je opravdala ukazno povjrenje. Na njoj je samo da se, za svaku emisiju, što bolje pripremi. No, pitanje je hoće li, unatoč dobro odrađenom poslu, moći zadržati gledanost emisije, ukoliko teme ne budu kontroverzne, a gosti  oprečnih mišljenja.

Ipak, ne smijemo biti prekritični, jer, po onoj narodnoj: “Prvi mačići se u vodu bacaj”. A, ruku na srce, mačići Naše tv, sudeći po sinoć viđenom, i nisu za bacanje. Naprotiv. A za to, uz njihov trud, znanje i talent, velike zasluge, sigurno pripadaju i njihovoj mentorici- tv vučići- Hloverki Novak- Srzić./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Montažne kuće zamjena za skupe kvadrate

BANJALUKA - Zbog vrtoglavog skoka cijena stanova i struje, stanovnici Republike Srpske sve više posežu za montažnim kućama, što...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -