Published On: Čet, lis 26th, 2017
#3rd |

Prvi letovi Eurowingsa iz Mostara za Njemačku očekuju se na proljeće

Niskotarifna njemačka aviokompanija Eurowings, zahvaljujući glasovima na online anketi koja je provedena na Facebooku i na službenoj internet stranici kompanije, odredila je Zračnu luku u Mostaru kao novu destinaciju ove kompanije.

Mostar je tijesno pobijedio irski Shannon i talijanski Trapani, a kako je u intervjuu za Radiosarajevo.ba rekao direktor mostarske Zračne luke Marin Raspudić, sljedeći korak koji je stavljen pred njih jeste izrada kvalitetnog akcijskog plana na osnovu međunarodnih propisa i uvjeta, te isti prezentirati gradskoj upravi Mostara i višim nivoima vlasti, kako bi se određeni zahtjevi ispoštovali koje iz Eurowingsa traže.

“Početkom studenog očekujemo dolazak tehničke i ekonomske ekipe ove kompanije kako bi odredili stvarna mjesta koje je Eurowing procijenio da će imati najveći broj putnika, te bi se nakon toga trebalo izvrđiti i potpisivanje ugovora u kojem će biti regulirani odnosi između Zračne luke Mostar, Gradske uprave i Eurowingsa”, objašnjava Raspudić.

Na pitanje, je li ova niskotarifna njemačka aviokompanija postavila posebne uvjete za menadžment Zračne luke, Raspudić pojašnjava da je riječ o osnovnim propisima koji su prisutni na svim zračnim lukama u svijetu, a odnose se na sigurnost putnika, aviona i robe.

“Međutim, s obzirom na to da je Zračna luka Mostar do sada bila odredište za charter letove, ovi zahtjevi ipak predstavljaju izazov za nas, te ćemo poduzeti sve što je u našoj mogućnosti uz pomoć viših nivoa vlasti da te zahtjeve ispunimo”, kaže direktor mostarskog aerodroma.

Projekat dovođenja Eurowingsa u Mostar počeo je prije šest mjeseci kada su predstavnici ove kompanije došli u Hercegovinu i procijenili da ovaj grad posjeduje određeni kapacitet, te su još tada obavljeni određeni razgovori u kojima su sudjelovali predstavnici iz svih sfera društva.

“Nakon tih sastanaka, iskazana je obostrana želja da dođe do realizacije ovoga projekta, ali su predstavnici Eurowingsa ipak željeli sprovesti anketu na osnovu koje su željeli donijeti konačnu odluku. Rezultati ankete su imali pozitivan rezultat za mostarski aerodrom, što će uveliko imati pozitivan utjecaj na društveni, ekonomski i turistički napredak ovog dijela BiH”, ističe Marin Raspudić.

Kako doznaje Radiosarajevo.ba, prvi letovi kompanije Eurowings s mostarske zračne luke trebali bi biti na proljeće 2018. godine.

“Ako bude sve realizirano od zahtjeva koji su stavljeni pred nas, prvi letovi bi se trebali desiti 25. ožujka ili 1. tranja 2018. godine, a prema našim pretpostavkama, riječ je o linijama prema Stuttgartu i Dusseldorfu u Njemačkoj, jer se upravo u ovim gradovima nalazi veliki broj ljudi koji su porijeklom iz BiH”, kaže direktor aerodroma.

Upravo ovim linijama, mišljenja je direktor mostarskog aerodroma, mnogobrojni putnici više ne bi imali potrebu za aerodromima u Splitu i Dubrovniku, kakva je bila praksa do sada, što će mnogo značiti za bh. ekonomiju i turizam u ovom dijelu BiH.

Podsjećamo, Zračna luka Mostar već godinama pokušavala je bezuspješno proširiti ponudu letova neke niskotarifne kompanije, a dolaskom njemačkog Eurowingsa napori su se konačno isplatili, od čega će imati ogromnu korist cijela Hercegovina.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x