Published On: Ned, ruj 15th, 2019

PRVI ISLAMISTIČKI UDAR U EUROPI Upravo u Hrvatskoj džihadisti su započeli svoje sumanute pohode

Kada je dana 20. listopada 1995. u Rijeci egipatska teroristička organizacija Al – Gama al – Islamija postavila autobombu te pokušala uništiti policijsku postaju udarom automobila s eksplozivom u zid zgrade, a 27 osoba koje su se nalazile u policijskoj postaji, kao i dva prolaznika na ulici, ranjeni su, dok je jedina žrtva napada bio sam napadač u samoubilačkom terorističkom činu, malo je tko slutio da je to bio prvi islamistički udar na europskom tlu.

Teroristički napad je u svezi s time što je Hrvatska na dan 14. rujna 1995. godine izručila SAD-u istaknutog člana Al Gamma’e al-Islamiyye Tal`ata Fu’ada Qassima (Fuad Kasem), poznatijega kao Abu Talal al-Qasimi, osumnjičenog za terorizam.

Naime, on je nestao na putu iz Hrvatske za BiH, a u rujnu 1995. godine navodno je otet u Hrvatskoj dok je putovao prema BiH gdje je još bio rat. Prema jednim nagađanjima, uhićenje su organizirale vlasti SAD, koje su smatrale kako je on prijetnja interesima SAD. Nakon ispitivanja na palubi plovila američke mornarice, u međunarodnim vodama izručen je egipatskim vlastima.

Za osvetu zbog nestanka Abu Tala’ata al-Qasimija, vođa vojnog krila Al Gamma’a Al-Islamiyye, Muhammad Shawki Al – Islambouli, brat ubojice egipatskog predsjednika Anwara Al – Sadata i zet smaknutog vođe Al-Qa’ide Osame bin Ladena, osobno je izdao zapovijed postavljanje automobila – bombe. Izabrao je grad Rijeku za napad jer je smatrao da je američka obavještajna služba preuzela Abu Tala’at al-Qasimija iz PU Rijeka, zbog sumnje u al-Qasimijevo sudjelovanje u terorističkom činu u Svjetskom trgovačkom centru 26. veljače 1993.

Naime, baš u posljednjim danima rata u BiH snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO), prilikom ulaska u Bosnu, zarobile su islamskog terorista Talaata Fouada Qasima. Nakon zarobljavanja Qasima, taj važan član al-Gama’a al-Islamije najprije je prebačen u Hrvatsku, a zatim, uz pomoć američke CIA-e u Egipat. Zbog toga neprijateljskog poteza koji će na kraju Qasima stajati i života, al-Gama’a al-Islamija donijela je odluku o terorističkom napadu na Hrvatsku.

Šok u Hrvatskoj, ali i u Europi

Toga dana u 11.21, automobil Fiat 131 Mirafiori počeo je ulaziti na parkiralište policijske postaje u Rijeci, a budući je trebao zaokrenuti 90 stupnjeva za ulazak na parkiralište s glavne ceste, Fiat je morao smanjiti svoju brzinu što će, pokazat će se kasnije, biti ključan detalj u ovome napadu.

Na parkiralištu se automobil nije zaustavio na parkirališnim mjestima rezerviranim za posjetitelje, nego je nastavio s vožnjom. Između ulaska na parkiralište i policijske postaje bilo je oko 15 – 20 metara koje je automobil prošao u pokušaju udariti u zid policijske postaje.

Policijska istraga nakon eksplozije zaključila je kako se u Fiatu Mirafioriju nalazilo 70 kilograma visoko – eksplozivnog TNT-a. Nadalje, policija je također pronašla dio kanadske putovnice zajedno s ostacima napadača u komadima automobila. Već sljedećega dana predstavnici al-Gama’a al-Islamije, egipatske terorističke organizacije preuzeli su odgovornost za napad u Rijeci zbog izručenje Qasima.

Dakle, isključivo zbog greške napadača, samoubilački teroristički napad nije imao drugih smrtnih posljedica, osim što je poginuo sam bombaš samoubojica. Poanta je bila u tome da, ”skenirajući” mjesto prije napada, teroristi nisu uočili da se policijska postaja nalazi na višem terenu i da se između parkirališta i postaje nalaze stube u koje je na kraju udario automobil – bomba.

Kao rezultat te greške policijska se postaja nije srušila, ranjeno je  29 osoba, a udarni val automobila – bombe usmjeren je natrag prema parkiralištu gdje je stvorio veliki krater u tlu, uništivši parkirane automobile i fasade zgrada.

Nalogodavac terorističkog napada Muhammad Shawki Al-Islambouli oglasio se iz Afganistana početkom 2000. godine i priznao da je on naredio napad na Hrvatsku. Riječki je napad nazvao neuspjelim pokušajem te zaprijetio novim napadom koji će ‘biti mnogo bolje isplaniran’.

Također, u studenome iste godine zaprijetio je da će ‘Hrvatska gorjeti od automobila-bombi’ i da će biti ‘krvi do koljena ako ne sazna gdje je nestao njegov prijatelj Abu Tala’at al-Qasimi’.  Njegov tajanstveni nestanak nije bio razriješen.

Ključne figure u svijetu terorizma

Al – Qasimi, jedan je od osnivača terorističke skupine Al Gamma’a Al-Islamiyye. Bila je to najjača islamska skupina koja se borila za promjenu vlasti u Egiptu. Uhićen je 1981. godine s drugim vođama te organizacije i osuđen na dugogodišnji zatvor. Uspio je pobjeći i nakon boravka u nekoliko država dobio je politički azil u Danskoj.

U Hrvatsku je stigao iz Nizozemske, iz Amsterdama s danskom putovnicom 12. rujna 1995. godine u društvu prevoditelja Ahmeda Mousa Ahmer Mahmouda, nakon čega mu se izgubio trag. Dalje su ostala samo nepotvrđena nagađanja o tome da ga je uhitilo Hrvatsko vijeće obrane pri ulasku u BiH, zatim o prebacivanju u Hrvatsku te o njegovoj deportaciji iz Hrvatske u SAD ili posredstvom CIA-e u Egipat, kao niti njegov dolazak u BiH.

Izvješća iz 1995. godine ne spominju umiješanost HVO-a niti Hrvatske, već navode da je Qassimi, zbog kojega je počinjen napad, bio protjeran iz Hrvatske jer je prekršio zakone Republike Hrvatske o boravku u državi. Ondašnji šef za antiterorizam Richard Clarke u Nacionalnom vijeću sigurnosti SAD, izjavio je da je Washington, zabrinut zbog rastućeg terorizma, tražio od vlade BiH neka protjera islamske militante, koja je zbog manjka ljudstva u ratu oklijevala s time. Qassimijevo uhićenje opisao je kao “nestanak”, ustvrdivši da je tada kao i većina inozemnih muslimanskih boraca u BiH bio dio Al – Qaide, no da to SAD-u nije bilo poznato u to vrijeme. Vjeruje se da je al-Qassimijev slučaj bio prvi znani slučaj izvanrednog izručenja koje je napravila SAD prema trećoj zemlji.

Ogrezli u krvi

Teroristička skupina koja je izvela napad, Al Jaamat al Islamiya, odgovorna je za atentat na bivšeg egipatskog predsjednika Anwara Al Sadata, kao i za još nekoliko terorističkih napada i ubojstava u Egiptu, uglavnom na strane turiste. Osoba odgovorna za postavljanje automobila-bombe u Rijeci je Essam Derbala, a on je umro 8. kolovoza 1995. u zatvoru u Egiptu.

Upravo zbog toga vremenskog poklapanja njegove smrti s ISIL-ovom otmicom hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka neki povezivali i tu otmicu kao osvetu za Derbalinu smrt, za koju su islamistički izvori tvrdili da je uslijedila zbog izostanka liječničke njege.

U pripremi terorističkog napada aktivan je bio i Hassan Sherif, koji je sudjelovao u postavljanju automobila – bombe. Automobil marke fiat regata u kojem je bila bomba Sherif je dovezao iz BiH u Hrvatsku. Godine 2000. u uhićen je u BiH i predan egipatskoj vlasti.

Početkom ožujka 2012. vojni sud, međuvlade u Egiptu nakon revolucije 2011., kojoj je na čelu Abdel Fattah al-Sisi, zbog “narušenog zdravstvenog stanja” oslobodio je svih optužbi trojicu najvećih islamskih terorista, Muhamada al-Zavahirija, brata vođe Al-Qa’ide, Abdelaziza al-Jamala, bivšeg zapovjednika vojske talibana u Afganistanu te zloglasnog vođu Al-Gamma’e Al-Islamiyye Muhammada Shawkija al-Islambulija koji je jedan od odgovornih za teroristički napad na policijsku postaju u Rijeci.

Medicinski vještaci opovrgavali su teze o lošem zdravstvenom stanju.

Na žalost, povijesni je fakt da su svoje koljačke pohode na tlu Europe džihadisti započeli upravo u- Hrvatskoj. A tada, prije 24 godine, to je bio tek početak krvavih događaja koji će pogoditi brojne europske države. Kraj se, dakako, ne nazire…

direktno.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare