Published On: Sri, lip. 6th, 2018

PRVI INOZEMNI POSJET Putin u Austriji tražio ukidanje europskih sankcija

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak se nalazi u Austriji, njegovom prvom inozemnom posjetu od trijumfalne pobjede na predsjedničkim izborima u ožujku, gdje je zagovarao ukidanje europskih sankcija Rusiji. 

Ovo je također njegov prvi posjet jednoj zemlji Europske unije nakon kolovoza 2017. kada je posjetio Mađarsku. “Sankcije i sve ostale restrikcije koje su politički motovirane, poput protekcionizma (…) nisu dobre za rješavanje političkih pitanja”, kazao je Putin na konferenciji za novinare nakon sastanka s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom.

“Štete svima, i onima koji su ih uveli i onima kojima su nametnute”, istaknuo je ruski predsjednik. Dan ranije je novi talijanski premijer Giuseppe Conte kazao da njegova zemlja podržava “reviziju” sankcija Rusiji. EU i SAD su 2014. Rusiji, zbog ukrajinske krize, uvele oštre gospodarske sankcije. Zapad je osudio rusku aneksiju Krima i optužuje Moskvu da vojno potpomaže proruske separatiste na istoku Ukrajine. Moskva odlučno odbacuje optužbe za umiješanost u taj sukob.

“Cijelom svijetu je u interesu da se sankcije ukinu. Nama također”, rekao je Putin. Kazao je da je Rusija otvorena i spremna na suradnju. “Nije samo u interesu Rusije da ponovo uspostavimo puno suradnju, to je i u interesu EU-a”, rekao je šef Kremlja. Putin se također sastao i s premijerom Sebastianom Kurzom koji je pozvao na “dijalog” s Rusijom.

“Suradnju smo zadržali čak i tijekom teških razdoblja. Napredovati zajedno je bolje napredovati jedni protiv drugih”, kazao je Kurz. No, istaknuo je, Austrija, koja od 1. srpnja preuzima predsjedanje Europskim vijećem, će “naravno podržavati odluke EU-a, uključujući i sankcije”. Odabirom Austrije kao prve destinacije u svom četvrtom mandatu Putin se odlučio na jednu od rijetkih zapadnih država koje žele održati dijalog s Moskvom usprkos neslaganjima oko sukoba u Ukrajini i Siriji.
Za razliku od većine europskih država Austrija nije izopćila ruske diplomate nakon trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri u Engleskoj. Konzervativni čelnik Kurz zastupa postepeno ukidanje europskih sankcija protiv Rusije ako dođe do napretka u smirivanju sukoba u Ukrajini. Kurzev mlađi koalicijski partner, krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ), još je veći zagovaratelj ukidanja sankcija te ima sporazum o suradnji s vladajućom ruskom strankom Ujedinjena Rusija. Beč i Moskva imaju i zajedničke energetske interese jer je Austrija jedna od glavnih ulaznih točaka u Europu za ruski plin. /Hina/

Pošalji ovaj članak prijateljima: