Published On: Uto, lis 18th, 2016

Prvi arapski grad u BiH, a ulaz bh. građanima je zabranjen


Sarajevo Resort Osenik prvi je arapski grad u BiH, u smislu da su vlasnici svih kuća Arapi, a da tijekom ljetne sezone ulaz bh.građanima zabranjen. Ovo je prvo naselje u BiH zatvorenog tipa, ograđeno visokom ogradom i ulazom, s privatnim osiguranjem.
Trenutno se sastoji od oko 160 kuća i velikim brojem pratećih sadržaja, s velikim jezerom u sredini. U tijeku je izgradnja novih kuća i pratećih sadržaja. tvrdi sugovornik BiznisInfa, većina kuća je prodana, a kupci su isključivo Arapi.
Ovaj pravi mali grad, smješten u Tarčinu, sada je pust pa je svima koji dođu u određenom terminu dozvoljen ulazak i obilazak. No, tijekom ljeta grad je bio pun Arapa, a Bosnaci ga nisu mogli posjetiti niti ući u njega, osim onih koji u njemu rade, poput konobara, spremačica, osiguranja…
Tako će biti i sljedećeg ljeta.
„Vlasnici kuća su Arapi i oni se ne žele miješati s lokalnim stanovništvom. Oni imaju svoje običaje kada je riječ o oblačenju, ponašanju, obavljanju molitvi itd, i žele da ih u tome nitko ne ometa i čudno ih promatra“, kaže sagovornik BiznisInfa koji je zamolio anonimnost.
Zbog toga je ovaj grad idealan za njih, jer se tu osjećaju kao kod kuće, samo što su posvuda voda i zelenilo. Oni će ovdje provoditi ljetne mjesece u ugodnoj klimi, a potom se vraćati u svoje domove.
Sugovornik BiznisInfa ističe da su kuće prodavane po 150 do 160 tisuća eura, a da nisu ni bile nuđene na bh. tržištu, ali da u Kuvajtu, odakle je vlasnik, „nisu silazile s TV-a“.
Da je tako, pokazuje činjenica da se ove kuće nigdje u BiH nisu reklamirale, te da čak ne postoji ni internet stranica na bosanskom jeziku na kojoj se mogu naći bilo kakve informacije o ovom naselju, odnosno o prodaji ili iznajmljivanju kuća.
Jedina stranica je gulfdoo.com i ona je isključivo na arapskom jeziku.
Projekt izgradnje naselja koje će imati kapacitet pružanja smještaja za 1.125 turista počeo je 2013. godine, a koštao je oko 50 milijuna KM. Naselje je otvoreno u listopadu prošle godine. Naselje su otvorili član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i osnivač kompanije “Gulf Real Estate” Jasem Ahmed Al Kander u listopadu prošle godine.
 
(Izvor: BiznisInfo.com)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare