Published On: Ned, stu 18th, 2018

Prvi ambasador SAD-a u BiH Viktor Jakovič: Potrebno je smisliti nešto novo za BiH

Prvi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Viktor Jakovič izjavio je danas u Sarajevu da postoji kontinuitet američke politike prema Bosni i Hercegovini.
Jakovič je, gostujući kao uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi “BiH i regija u procjepu internacionalnih politika“, kazao da Amerika, po njegovom mišljenju, nije odustala od tog važnog projekta da BiH bude država i funkcionira kao država.

“Imate sada razvijeniju Američku ambasadu nego kada sam ja bio ovdje, kada sam skoro sam bio sa šačicom ljudi. Pozdravljam i rad ambasadorice Cormack koja vrlo savjesno prezentira stavove američke vlade i administracije prema BiH i ovom području”, kazao je Jakovič novinarima prije početka sesije Kruga 99, napomenuvši da ne govori u svojstvu diplomate nego kao građanin i prijatelj BiH.

Istakao je da američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack vrlo savjesno radi na unapređenju odnosa BiH i SAD-a.

Po njegovim riječima, situacija u BiH “nije zavidna što se tiče susjednih država“.

“Mi moramo biti inovativni, moramo biti više kreativni, da ne gledamo na stare mehanizme, nego da izmislimo neke nove”, smatra Jakovič te dodao da je možda potrebno smisliti nešto novo za BiH.

“Ako pitate prosječnog Amerikanca što da radimo danas za BiH, možda ćete dobiti pozitivan odgovor, a možda ćete dobiti odgovor ‘zar nismo dosta uradili do sada’. Neki će reći 20.000 vojnika smo poslali, nekoliko ambasadora, velika ambasada radi tamo, ne znam koliko stotina milijuna dolara u raznim vidovima pomoći. Neki će reći mi smo puno već radili, investirali u BiH, u Balkan. Sad su nova vremena nastala gdje su novi centri svjetske moći. Tu je Rusija, Kina, srednji Istok, i svi imaju utjecaj ovdje, u ovom dijelu svijeta, a za mene nadstukture koje postoje u ovom dijelu svijeta, to je NATO i EU”, kazao je Jakovič odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Amerika svjesna ruskog utjecaja u BiH i kako on promatra taj proces.

Naslijeđe Dejtona

Prije u vašoj povijesti, kazao je Jakovič, uvijek je bila neka, politolozi kažu “arhitektura” – sigurnosna arhitektura, austrougarska, turska imperija, jugoslavenska kraljevina, SFRJ, uvijek je bilo nešto, a to nešto danas je EU i NATO savezništvo, unutar kojega BiH i države u okruženju mogu razvijati svoje međusobne odnose i uvjete za bolji život svojih građana.

Upitan da napravi paralelu između 1992. i 2018. godine, koliko je napretka ostvareno u BiH, Jakovič je podsjetio da država funkcionira na osnovu Dejtonskog sporazuma.

“Neću kriti, a govorim u svojstvu građanina, ima puno defekata, mana u Dejtonskom sporazumu. Tek sada vidimo koliko, ali ima i pozitivnih strana. Pozitivna strana jeste da je to dio procesa koji je obustavio ratno stanje. Nema više rata. Tako da je to osnova na kojoj možete vi graditi suvremenu bosanskohercegovačku državu”, smatra Jakovič.

Vi ste, istaknuo je on “više postigli nego što možda mislite”.

“Živite ovdje i stalno gledate na probleme, izazove i to je normalno. Ali kada izvana gledamo na BiH, vidimo određen napredak. Može da bude bolje i više, uvijek može da bude više. Na vama je da dalje radite, na nama u međunarodnoj zajednici jeste da nastavimo. Moramo nastaviti”, kazao je Jakovič.

Silajdžić: Trebamo Europi, koliko i Europa treba nama

Današnjoj sesiji Kruga 99 prisustvovali su i članovi ratnog Predsjedništva BiH.

Jedan od njih Haris Silajdžić je kazao novinarima prije početka sesije da on situaciju u BiH, “koja nije dobra s obzirom na to da se iz susjedstva ponavljaju stvari koje smo slušali prije i koje su bile uvod u veliku kataklizmu na ovim prostorima” gleda sa svjetlije strane.

“Zašto sam optimista više nego pesimista? Zbog toga što većina ljudi u BiH žele suživot, normalan, miran život u međusobnoj solidarnosti. Zbog toga smo na pravoj strani historije. Oni koji žele ograde i zidove u vrijeme interneta su na pogrešnoj strani historije”, smatra Silajdžić.

Zbog toga će, navodi on, BiH onakva kakvu je želimo, “pobijediti jer smo mi na pravoj strani istorije“.

“Trebamo Europi, koliko Europa treba nama, samo je pitanje kada će to oni razumjeti. Dobro bi bilo da to što prije razumiju”, kazao je Silajdžić.

Zaključio je da “smo spremni da učimo od Europe, ali isto tako Europa u koju želimo ući treba da uči od nas”.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je u uvodu istaknuo da je prvi ambasador SAD-a u BiH Viktor Jakovič čovjek koji je bio i ostao posvećen stabilnosti, miru u BiH, perspektivnoj i prosperitetnoj demokratskoj BiH.

Najavio je da će danas Viktor Jakovič biti proglašen počasnim članom Kruga 99.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare