Published On: Čet, ožu 19th, 2020

Prva žrtva koronavirusa u Hrvatskoj bio je vlasnik slavne konobe

Koronavirus je odnio prvu žrtvu u Hrvatskoj, istarskog ugostitelja Antona Kernjusa, kojeg su svi koji su ga znali zvali Nino. Od 1994. godine sa suprugom Almom vodio je konobu Astarea u Brtonigli, pitoresknom mjestu na zapadu Istre. Dotična konoba smatra se jednim od najboljih ribljih restorana u Hrvatskoj.

Konoba je otvorena 1980. godine i prvi vlasnik je bio Dubrovčanin Pero, koji je 1994. godine odselio te prodao konobu bračnom paru Kernjus.

Razgovarali smo jučer s njegovim sinom Ivanom koji je, baš kao i cijela obitelj, a pogotovo Alma Kernjus, koja je s Ninom 26 godina vodila konobu Astarea, u šoku.

Riječ je o jednoj od najpoznatijih konoba u Istri, poznatoj po brojnim specijalitetima, od peke pa do njihove poznate štrudle s jabukama koja je ujedno i specijalitet kuće.

“Tata je imao poseban odnos s gostima, svi su ga voljeli”

“Mama i tata su kupili konobu 1994. godine, a ona je inače otvorena 1980. godine. Prije nego su kupili konobu, zanat su pekli u porečkim hotelima budući da su moji iz Poreča. Svi su gosti obožavali mog tatu. On je bio u sali s gostima i na roštilju, a mama je chef. Imamo goste iz cijelog svijeta, Amerike, Europe, on je bio tata-mata konobe. Imao je poseban odnos s gostima. Sjedio bi s njima, popričao, popio piće s njima dok čekaju hranu, svi su ga voljeli”, ispričao je za Index njihov sin Ivan Kernjus.

Astarea je konoba ugođaja, u kojoj vlada topla i prijateljska atmosfera. Hrana je rustikalna i nostalgična. Glavnina jela dolazi s ognjišta, dakle sa žara, bez obzira je li žar pod gradelama ili se njime prekriva peka, bez obzira je li riječ o velikim primjercima ribe, školjkama ili odležanom mesu. Uz nju poslužuju odlična vina zapadne Istre.

Alma i Nino Kernjus od prvog su dana s ljubavlju dočekivali goste, pripremajući im jednostavna jela na iskren i sebi svojstven način u ambijentu koji odiše nostalgijom.

Njihovi im se gosti, navodi sin Ivan, stalno vraćaju.

“Ne znam ni kako će sprovod organizirati”

Otac mu je bio dobro, bio je vitalan. Konoba Astarea zatvorena je nakon što je istarski Krizni stožer zbog pandemije donio odluku o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata u Istri.

Kad će ponovno otvoriti vrata restorana, još uvijek ne znaju.

“Ne znamo što i kako dalje, ne znam ni kako ćemo sprovod organizirati. Restoran je zatvoren u subotu kako je i bilo naređeno i trebao je biti do 15. travnja zatvoren, no ne znamo kakve će dalje biti odluke, ništa u ovom trenu ne znamo”, kazao nam je Ivan, potresen zbog iznenadne smrti oca.

Gastrokritičar Marčić: Kod njega ste uvijek dobili i više nego što je trebalo

Radovan Marčić, poznati hrvatski gastrokritičar, rekao je da se uvijek dobro i ugodno osjećao kod Nine u Astarei.

“On i žena su ugostitelji starog kova, kod njih sam se uvijek osjećao kao doma, kao da sam kod mame i tate. Oni su jako dragi ljudi. On je zadnji put kad sam bio kod njega, za mene i prijatelja napravio gozbu. U konobi je tad bio još samo jedan par tako da nam je on nosio svako jelo i predstavljao nam ga, uvijek se trudio. Pamtim ga uvijek uz te gradele, uvijek je bio na tom kaminu i pekao, bilo meso ili ribu. Imao je jednostavnu domaću kuhinju. Glavna karakteristika ugostitelja je da se ne osjećaš prevareno, a kod njega bi dobio uvijek i više nego što je trebalo. I kad je bilo sve krcato ljudi, a kod njega je uvijek bilo najviše Talijana pa i Slovenaca, no on je uvijek jednako postupao prema svima, nikome nije radio protekciju”, rekao nam je Marčić.

Index.hr